Игрални филми с танци (част трета)

Малко изненадващо за мен за последната година се оказа, че една от най-четените статии в сайта е „Игрални филми с танци“ и по-специално първата й част. Явно по празниците не всички искат да гледат „Сам в къщи“ и другата, често повтаряща се продукция. Една година по-късно е време и за третата част, в която този път присъстват малко по-стари филми, наред с популярните заглавия от последните години. Също така част от заглавията могат да се определят като филми-мюзикъли, но това не ги прави по-малко лоши.  Част от сигурно сте гледали, а друга може да ви изненадат.

Singin’ in the Rain / Аз пея под дъжда (1952)

Един от емблематичните филми на средата на миналия век. В него емблематични роли (и танци) правят Джийн Кели (Gene Kelly), Деби Рейнълдс (Debbie Reynolds) и Доналд О’Конър (Donald O’Connor). Една история за двата танцьори, един певец и техния път в Холивуд по времето на нямото кино. Някои от хореографиите във филма и днес се изучават от начинаещите танцьори. Сигурно са единици хората, които не са гледали невероятното изпълнение на Кели на песента „Singin in the Rain“. Трейлърът представлява една компилация от сцените във филма, за да знаете какво да очаквате.

Swing Kids / Децата на суинга (1993)

Според много хора това е един от филмите, които е помогнал за „съживяването“ на суинг танците през 90-те. В него участват Робърт Шон Ленард /Robert Sean Leonard/, Крисчън Бейл / Christian Bale / и Тушка Бърген /Tushka Bergen/, а самият филм взима награда за хореография през 1994 г.  Сценарият разказва за група деца по времето на нацистка Германия, които слушат и танцуват на забранената тогава джаз музика, защото е американска. С нарастване на властта на нацистите младите са все по-застрашени от затвор и са изправени през избора да помагат на родината и да станат част от армията на Хитлер или да се опълчат на статуквото. Филм, в който суинг музиката се преплита по невероятен начин с историята.

All That Jazz / Ах, този джаз (1979)

Не знам дали е необходимо изобщо представяне на „Ах, този джаз“. Отново емблематичен филм за световното кино с едно от най-големите американски имена в танцовите среди – Боб Фоси /Bob Fosse/, който е създател и на „Кабаре“.  Филмът отчасти разказва за живота на самия Боб Фоси. Отличен е с множество награди, включително 4 Оскара.

Bootmen / Огнени стъпки (2000)

Филмът със сигурност ще се хареса на любителите на степ танците (tap dance). Ако очаквате някаква заплетена история в него, по-добре не започвайте да го гледате. Със сигурност сценарият не е бил водещ при снимането на филма, а танците. Така че може просто да си го пуснете, да се облегнете удобно и да се наслаждавате на степ танците.

Yellow /Йелоу (2006)

Филмът разказва историята на млада балерина от Пуерто Рико, чиито баща е бил голяма звезда в Ню Йорк и е неин основен мотиватор в живота. След неговата смърт главната героиня заминава за САЩ, за да преследва мечтите си. Там тя първоначално започва работа като танцьорка в стриптийз клуб и приема сценичното име Йелоу. А пътят до сцената на Бродуей е дълъг и трънлив. Дали го е извървяла? Може да разберете като гледате филма.

Saturday Night Fever (1977) / Треска в събота вечер

Джон Траволта очевидно умее да танцува. Поне според броя на филмите с танци, в които е участвал. В „Треска в събота вечер“ Траволта е тийнейджър, който живее за съботните вечери в клуба, защото там е цар на диско танците. И поне през това време може да забрави иначе трудния си живот. Филмът му носи и първата номинация за Оскар. А самият той показва един период от музиката, който много хора класифицират като „загуба на време“ или „тъмни времена“, а именно диското. О да, не малка част от песните във филма и днес се въртят по радиостанциите.

Staying Alive / Да оцелееш (1983)

Накратко, продължението на „Треска в събота вечер“. Само че действието вече се развива 5 години след първия филм, а героят на Джон е вече трябва да да се доказва на Бродуей. Интересен факт за филма е, че режисьор му е Силвестър Сталоун. Може би отчасти и на това се дължи неуспеха му спрямо първата част? Освен това сценичният партньор на Траволта е  Синтия Родс /Cynthia Rhodes/, позната от „Флашданс“ и „Мръсни танци“.

La-la-land (2016)

Този филм допи изключителна популярност с излизането си. Отчасти това се дължи и на актьорския състав. Все пак Раян Гослинг /Ryan Gosling/ и Ема Стоун /Emma Stone/ са доста известни сред подрастващото поколение, а и не само. Историята е прозаична – все още нереализирала се актриса среща пианист в бар, влюбват се и т.н. Но пък донесе Оскар на Ема за най-добра главна женска роля. И беше отличен с още 5 награди на Гилдията. Явно има защо да се гледа.

Alive and Kicking (2016)

Един по-скоро биографичен филм за суинг културата, който според мен всеки докоснал се поне за малко до тези танци трябва да гледа. В него има много интервюта на икони в суинг танците и джаз музиката, както и такива с популярни в момента танцьори. Хубавото е, че показва много различни гледни точки и те кара да се замислиш какво дават и от какво лишават танците. При всички положения една добра отправна точка, ако решите да задълбавате в суинг културата и нейната история.

Баща Ми Бояджията (1973)

И за финал ще приключа статията с българския принос към хореографското изкуство в киното. Съчетание между филм и мюзикъл с интересни танци от популярни български актьори. Целият филм може да гледате по-долу.

Още филми, посветени на танците, може да видите в Игрални филми с танци (част 1) и Игрални филми с танци (част 2).

Ако ви е допаднала колекцията от заглавия, може да споделите с приятел, за да достигне до повече хора.

 

Вашият коментар