Игрални филми с танци (част втора)

Това е продължение на темата за съвременните игрални филми, посветени на различните стилове танци, чиято първа част може да прочетете тук. Без повече излишни думи направо започвам.

Ти водиш /Take the lead/ (2006)

Филм, който може би голяма част от вас познават, заради Антонио Бандерас, който изпълнява главната роля. Сценарият е вдъхновен от живота на Пиер Дюлейн (Pierre Dulaine), а Бандерас е учтив учител по бални танци, който иска доброволно да преподава танци в едно от проблемните училища в града. Директорката му, подхождайки със снизхождение, му зачислява най-проблемите ученици, които изтърпяват своите наказания. Как учениците претърпяват своята трансформация от агресивни деца до възпитани тинейджъри, ще разберете, ако го гледате. А сцената с аржентинското танго често е широко популярна, нищо че няма общо в балните танци, но се преживява.

Улични танци /You Got Served/ (2004)

Всъщност филмът има и продължение, което няма нищо общо с първата част, издадено през 2011 година. И двата филма обаче са посветени на хип-хоп танците, в различните стилове. Първата част проследява битката (танцовата и междуличностната) на две враждуващи банди, докато втората е посветена на танцово състезание, в което участват най-добрите групи от целия свят. В нея всички брейк маниаци може да видите как се справят и Flying Steps като актьори. Според мен първата част има повече история, докато във втората може да видите по-добри хореографии. Трейлърът е от втората част. Ако имате проблем с видеото, може да го гледате директно от тук.

Уличен ритъм /Stomp the Yard/ (2007)

Филм посветен на степа. В него ще видите историята на индивидуален брейкър, който трябва да се научи бъде част от едно цяло в групата по степ в университета. Трябва да кажа, че ако харесвате по-твърдия хип-хоп стил, музиката към филма също ще ви допадне…много. Ако първата част не ви е достатъчна, може да гледате и втората озаглавена „Уличен ритъм: Завръщане у дома“ /Stomp the yard: Homecoming/, в която хореографиите са още по-зрелищни и запомнящи се.

Хъни /Honey/ (2003)

Това е може би първият филм с танци, който гледах и все още изпитвам сантименти към него. Въпреки че не блести с изумителни хореографии, сюжета е добър, музиката е отлична, а играта на Джесика Алба е чудесна. Само за изчерпателност трябва да споделя, че Хъни има и две продължения – през 2011 и 2016 година. Последното все още не съм го гледал, но втората част не е нищо особено.

Мръсни танци /Dirty Dancing/ (1987)

Този филм е със статут на класика. Музиката към него получава редица награди, включително Оскар. А фенките на Патрик Суейзи още въздишат като се сетят затова как се движи по паркета. Сигурно са единици хората, които се интересуват от танци и не са го гледали, затова няма да се спирам на филма. Само ще вметна, че има и сериал по него, излъчван в продължение на две години. Който не го е гледал, да го направи.

Явно тежестта на славата на лентата е голяма, защото едва през 2004 година излиза втората част озаглавена „Мръстни танци: Хавански нощи“, която ни връща в далечната 1958 година и запленяването на една американска тинейджърка по латино ритмите, която вместо да се готви за изискан бал започва тайно да учи стъпките за състезание.

Ctrl+Alt+Dance (2015)

Този филм предизвика една малка истерия сред разрастващото се суинг общество в София. Във филма се проследява историята на безработен софтуерен специалист, който по погрешка е нает като учител по танци в местното училище. Увлича се по джаз-танцьорка, бори се срещи зъл хакер и попада в магията на Линди хопа. Не сценарият обаче правят филма притегателен, а това че в него участват двама от световноизвестните линди хоп танцьори – Дакс и Сара, които са и хореографи на част от сцените. Другите двама хореографи и актьори с епизодична роля във филма са Джо и Кевин – също популярни суинг танцьори. Като прибавим към това, че и четирите звезди са били в София, за да преподават, по покана на Lindyhop.bg, може да си представите препълнения салон на прожекция.

Черен лебед /Black Swan/ (2010)

Голяма част от нас са чували са тежкия живот на една балерина, дори и в България. Познати са ми разказвали за това какъв е животът, ако решиш сериозно да се доказваш у нас. Мога само да си представям какво е в САЩ или Русия, където балетът е на почит. Е, този филм го показва в най-тъмната му страна с прекрасната игра на Натали Портман, която печели Оскар за ролята си на Нина, и Мила Кунис. Предупреждавам видеото не е от обичайните весели филми за танци, така че ако очаквате нещо такова по-добре не си го пускайте. От трейлъра може да придобиете представа какво ви очаква.

Последен танц /One last dance/ (2004)

Патрик Суейзи отново влиза в ролята на танцьор след класиката „Мръсни танци“, този път обаче стилът е класически и джаз балет. Сценарият разказва за трима танцьори прекратили своята кариера, но извикани по спешност от студиото, в което са танцували, след внезапната смърт на артистичния директор. Те трябва да изпълнят никога неизигравано произведение, за да не позволят фалита на компанията.

Обичай и танцувай /Love N’ Dancing/ (2009)

Още един филм посветен на суинг танците. Този път обаче на фокус е West Coast суингът.  Историята се върти около Джейк, който е глух и се е научил да танцува като „чува“ вибрациите на музиката и печели националния шампионат с неговата партньорка. Но винаги се е чудел дали не са му присъдили първото място само от съжаление, и Джесика, чиито планова за кариера на Бродуей така и не са се осъществили и работи като учителка, водейки скучен живот с годеника си работохолик. Разбира се, за да е по-интересно в историята се намесва и бившата партньорка на Джейк и както се казва останалото е история, в случая – около час и половина танци.

Флашданс /Flashdance/ (1983)

Винаги съм казвал, че някои филми, които са направени преди да се родим трябва да се изгледат задължително. Особено, ако са със статут на класика като този (има и Оскар за най-добра музика). Може би това е и първият филм, който гледах на тема „танци“. В него Алекс работи като екзотична танцьорка и оксиженистка в преследване на мечтата си да бъде приета в балетно училище. Саундтракът и основната сцена към него е толкова добър, че се използва от редица музиканти през годините за вдъхновение на клиповете им, а рефрени от него и в самите песни. Каквото и да се каже за филма ще е малко, затова гледайте направо трейлъра.

Бели нощи /White nigts/ (1985)

Предполагам, че са времето си този филм е предизвиквал доста дебати със сценария и актьорите си. Избягал балетист (световноизвестният танцьор Михаил Баришников)  от Съветския съюз катастрофира със самолет в Сибир, където разузнавателните служби (КГБ) се опитват да го накарат да се присъедини отново към балетната трупа и го настаняват при цветнокож, женен за рускиня. В този филм класическият балет и степът са примесени с една криминална нишка и любовна история, които го правят доста различен от останалите филми за танци.

И тук мисля да приключа тази част от поредицата. Скоро очаквайте още предложения за филми, извън широко популярните. А тази дни, гледайки „La-la-land“, ми хрумна идеята и за една (а може и повече) публикация, в която да представя някои от телевизионните мюзикъли, излъчвани на малкия и голям екран.

Очаквайте продължение…

2 коментара за “Игрални филми с танци (част втора)

Вашият коментар