Игрални филми с танци (част първа)

Един от недостатъците на коледните празници е, че по телевизията сме заливани от концерти, коледни филми (в повечето случаи отпреди поне 10 години) и друга подобна продукция, която трудно ме задържа пред малкия екран. Така за добро или лошо прибягваме до алтернативни методи за съставяне на филмова програма.

Ако кажа, че танцовият жанр ми е любим за филми, най-вероятно ще излъжа, но пък съм гледал доста – харесват ми, стават за „убиване“ на времето, неангажиращи са, а в някои дори може да научиш някое и друго интересно движение. Вярно, в повечето знаеш какво ще се случи на края, но пък не пречи да се насладиш с удоволствие на хореографиите по пътя към него. За тези от вас, които, като мен, се чудят какво да гледат по празниците – може да хвърлите едно око на следващия списък със заглавия. Предупреждавам: това са сравнително съвременни филми, а не старите класики от началото и средата на миналия век (за тях скоро очаквайте друга публикация). И така, започваме…

Треска за шоу 2 /Center Stage Turn It Up/ (2008).

За мен това е по-добрата част и няма връзка с първата. Но, ако искате да започнете отначало тя се казва „Треска за шоу“ (2000) и има даже 1 награда за хореография, и показва живота на няколко младежи, приети в Американската балетна академия в Ню Йорк, и трудностите през които преминават.

Във втората част отново в центъра е академията за балет, но този път се проследява желанието на една ученичка (Кейт), която не е приета в нея, но е срам от провал и остава в големия град, като започва работа в нощен клуб, а животът е среща с бивш хокеист, които сега е танцьор именно в академията. Филмът е добър с това че се преплита балет с хип-хоп, има няколко много силни момента и разбира се романтична история. Трейлърът може да видите във видеото. Ако не ви го зареди, цъкнете тук.

И в допълнение, тази година (2016) се появи и трета част, която излезна директно за малкия екран – „Center Stage: On Point“

Breakin’ (1984)

Филмът ни отнася в Америка по времето, когато широките гащи са на мода, а уличните танцьори се радват на небивало внимание. Историята среща джаз танцьорка с двама брейкъри, които покоряват сърцата на тълпите. Повече представа за това какво ви очаква, може да видите в трейлъра.

Мажоретки /Bring It on/ (2000)

За почитателите на мажоретките и хореографиите, които те представят може да хвърлите един поглед на серията „Bring It on“, която до този момент включва пет заглавия – Bring It On, Bring It оn аgain (2003), Bring It on: All or Nothing (2006), Bring It On In It to Win It (2007) и Bring It On: Fight to the Finish (2009). Както може да се досетите историите са сходни – мажоретки, съревнование, състезание, щипка романтика и много хореография. Струва си обаче да се отбележи, че в първата част може да видите Кирстен Дънст като главна мажоретка.

Давай /Go for It/ (2011)

В този филм сюжетът разказва за ученичка, която се увлича в хип-хоп танците и редовно прекарва нощите си из клубовете на Чикаго. В същото време тя е дъщеря на емигранти, които желаят да продължи образованието си в университет, докато работи в местната бакалия, за да се издържа. Никой не вярва, че тя може да се занимава с танци, докато един ден неин учител случайно я вижда да танцува й предлага да се яви на прослушване в танцовото училище в Калифорния. Тя е принудена на избира между това да следва мечтата си да бъде танцьорка или да послуша родителите си.  Познайте какво избира? Във филма може да се насладите на приятен баланс между танци и история, което го прави заслужаващ си времето ви за 90 минути. Официален трейлър: тук.

Нейните движения /How She move/ (2007)

Този филм е за почитателите на степа. Сценарият разказва за историята на една девойка, на която светът се сгромолясва след като сестра й почива от свръх доза. Тя трябва да напусне хубавото училище и да се върне обратно в гетото, а танците са единственият начин да се откъсне от него. Малко „мрачна“ история показваща междуличностни конфликти, борба за надмощие и популярност и разбира се, сърцето на един танцьор. Трейлърът в следващото видио. Ако не го пусне, цъкнете тук.

Любов и танци /Kochaj i tancz/ (2009)

Един представител и на европейското кино. „Любов и танци“ е полска продукция, при това много добра според мен. Действията във филма се въртят около Войтек, чиято мечта е да бъде професионален танцьор и Ханя, която е журналистка и трябва да подготви материал за най-известния хореограф, който пристига в града и в същото време активно да участва в подготовката на собствената си сватба. Танците не са основния акцент в този филм, но определено си заслужава – най-малкото, защото е доста различен от подобните му продукции.

Всичко е танц /Make It happen/ (2008)

Още един танцувален филм от европейското кино. Хип-хоп танцьорка отива в големия град, за да осъществи мечтата си и да стане професионална танцьорка. След като се проваля на кастинга, започва работа като счетоводител в нощен клуб, който има вариете програма. Постепенно главната актриса почва да бъде запленявана от стила на танцуване в клуба. Всичко останало е показано във филма. А част от него може да видите в трейлъра му.

Действай /Make your move/ (2013)

Първо, трябва да се отбележи, че сценаристът на филма е същият, който е написал текста за „Step up“ и „Save the last dance“ (за тях по надолу). Този пък фокусът е върху Дерек (тап танцьор от Ню Орлианс), който изведнъж се озовава в битката между двама братя по нощните клубове. Филмът изобилства от качествени хореографии (част от тях с реквизити), надъхваща музика и романтични моменти.

Запази последния танц 2/Save the last dance 2/ (2007)

Всъщност препоръчвам да изгледате и първата част, която е от 2001 година. В нея се разказва за историята на Сара, която в деня на прослушването й за прием в „Джулиард“ получава трагичната вест, че майка й е претърпяла инцидент и е загубила живота си. Това налага да се откаже от танците и да се премести в нов град, където се сблъсква с нови личности и хип-хоп културата.

Втората част проследява показва живота на Сара (този път в главната роля е Изабела Мико от „Любов и танци“) след като е приета в „Джулиард“ с амбицията да стане прима балерина. Но животът я сблъсква отново с хип-хоп танците, нощните клубове, което е в пълно противоречие с програмата й за балерина. Отново, качествено подбрана музика, добри хореографии и има хубава лафчета. Трейлър на първата част: тук.  Трейлър на втората част: тук.

Ще танцуваме ли? /Shall we dance/ (2004)

Ричард Гиър и Дженифър Лопес са главните актьори в този романтичен филм, но все пак на основата на танците. Този път се набляга на латино и стандартните танци, така както ги възприемат в САЩ. Историята акцентира повече на взаимоотношенията между героите, не толкова на хореографията, но пък е един от известните филми, които е добре да се знаят. Ако не ви зареди трейлъра, може да си го пуснете от тук.

В ритъма на танца /Step up/ (2006)

Може би една от най-популярните поредици за танци в последните 10 години. Започва през 2006 година и на около 2 години се появява нов филм от поредицата. Тази година ни се размина, но пък 2017 е дълга. Това е първият музикален филм заснет в 3D формат, което не беше много успешно честно казано. Положителното е, че от втората част нататък почти всички герои са едни и същи, въпреки тотално различните истории. Във филма участват голяма част от финалистите на американското предаване „Мисля си, че могат да танцуват“ (So you think you can dance), което ми е любимото лятно шоу. Хореографиите са на едни от най-известните имена на американската и световна сцена и сюжетите се опитват да се придържат към актуалната вълна. Малко ми е трудно да се определя коя част изпъква над останалите, затова публикувам трейлъра на последната („В ритъма на танца: Революция“), в която има няколко страхотни идеи.

Улични танци /StreetDance/ (2010)

Поредицата „Улични танци“ е нещо като европейския отговор на „Step up“. До момента са изнали 3 части – „Улични танци“ 2 (2012) и „Улични танци: Всички звезди“ (2013). Първата и може би най-добрата показва какво се случва като се съчетаят хип-хип танци с балет. Втората прибавя и шипка латино ритми и съвременен танц, като има и тънка връзка с предходния филм. Третата се опитва да насочи вниманието към децата и изцяло главните актьори са ученици. Ако нямате време, може да гледате само първите две части и нищо няма да загубите.

Това са само част от филмите, които са свързани с танци. Останалите заглавия очаквайте съвсем скоро в продължението на статията. А засега може да си намерите и гледате горните около 20 филма и да прекарате подобаващо времето пред монитора. Дано да ви харесат!

3 коментара за “Игрални филми с танци (част първа)

Вашият коментар