Игра на територии – Местни избори 2023

Днес е световният ГИС ден, който в България се отбелязва вече над десетилетие. В същото време изминаха 10 дни от балотажа за местните избори в страната. Това е перфектен повод да публикувам серия от карти по области в страната, показващи разпределението на кметовете на кметства (населени мести) и общини. И понеже е празнично, а и за да е по-цветно, използвах палитра, която наподобява конструктор.

Схемите са по-подробна извадка от картата на България след местните избори, която преди време публикувах в социалните мрежи Facebook и LinkedIn.

В рамките на две седмици в страната ни избрахме повече от 3000 кмета на кметства и общини. Докато фокусът на медиите и анализаторите беше върху 265-те общини в страната, аз реших да „задълбая“ малко повече и да си направя една своеобразна Игра на тронове или Тривиадор.

С помощта на ArcGIS Pro визуализирах всички кметове по населени места (кметства) и вместо  „сглобка“, да използвам лего, за да наредя конструктора, наречен България. Защото всеки кмет управлява дадена земя, която надхвърля границите на населеното място. Част от тях притежават голямо землище (територия), а други може и да нямат землище. В този смисъл териториално 1 кмет не е равен на единица площ. И по-малко на брой кметове могат да управляват по-голямо пространство от страната ни.

За този своеобразен конструктор използвах официалните данни, качени на сайта на ЦИК и малко остарял слой с територията на България по землища. Поради тази причина може да се натъкнете на незначителни грешки, защото ситуацията със землищата в страната е динамична. Например в рамките на Столична община има кметства, чиито кметове не са от ПП-ДБ, подкрепени от Спаси София. Въпреки това смятам, че това не оказва съществено влияние върху „играта на територия“.

Поради технически ограничения на статичната карта визуализацията е с фокус върху по-големите партии в страната. Иначе, на картата трябваше да има над 100 цвята (толкова са уникалните комбинации на местни коалиции и индивидуално участващи партии).

И няколко думи за легендата:

Под „местни коалиции“ следва да се разбират всякакви конфигурации с цел спечелването на даден кметски пост, а те бяха доста и най-различни, включително между партии, които идеологически не би следвало да „съжителстват“ заедно.

Тук трябва да уточня, че в част от населените места, където коалицията е между БСП/БСП за България, Левицата и други „БСП“ партии, в графиката е БСП. Докато, ако БСП е в коалиция с ДПС, ГЕРБ, Атака и други подобни, е “МК”.

„Независими“ са всички кандидати, които са издигнати като такива, въпреки че, според мен, част от тях изобщо не могат да бъдат наречени такива.

„Кметски наместник“ – това е територия, в която жителите са под 350 души и не могат да формират кметство.

Експресно (непрофесионално) обобщение на резултатите.

ГЕРБ запазват влиянието си в страната – имат над 1000 кметове на общини и населени места. Веднага след тях се нареждат ДПС с почти 1000 кметове. Това се дължи основно на общините с множество населени места, в които кметовете също са от ДПС.

БСП и ПП-ДБ са далеч зад тях, като значителна част от населените места поне при БСП са „взети“ чрез коалиция с други партии и коалиции.

Вашият коментар