Обедняваме ли в последните 20 години

В началото на септември започнах една рубрика (Инфо пЧЕЛА), представяща данните под формата на атрактивни (надявам се) графики. На този етап публикациите са всяка седмица, но само времето ще покаже колко ще се разрасне.

Стартът на рубриката съвсем случайно съвпадна с публикуването на постановление на Министерски съвет (ПМС), в което беше направено предложение от 1-ви януари 2024 година минималната работна да заплата (МРЗ) да стане 933 лв. Само за справка: тази година е 710 лв. 

Така някак си естествено първите няколко графики бяха посветени именно на развитието на доходите ни в последните почти 20 години. Една доста благодатна тема за дебат, особено преди избори и когато синдикалните организации решат да направят някой и друг протест с искане за увеличаване на възнагражденията. Те често използват МРЗ заедно с линията на бедност, за която вече съм писал в статията „Всички са бедни, но някои са (доста) по-бедни“

Понякога, честно казано, съм меко казано „озадачен“ от интерпретацията на едни уж очевидни и еднозначни данни. Доколкото целта на рубриката Инфо пЧЕЛА е само да покаже данните на графика, без интерпретации, в следващите редове ще си позволя малко размишления по темата.

Ще започна отзад напред – с обобщението. На двата въпроса: „Обедняваме или забогатяваме?“ или „Обедняват или забогатяват хората с най-ниски доходи“?, отговорът е категоричен – НЕ обедняваме!

На първо място, както написах по-горе, от МРЗ от 110 лв. през 2003 г., днес тя е 710 лв. Това е увеличение от над 600%, т.е. над 6 пъти! Ако за следващата година предложението бъде прието, това ще означава, че увеличението ще е близо 7,5 пъти. Не съм сигурен, че много държави могат да се похвалят с подобен ръст (без да броим тези, в които инфлацията е висока).

В същото време, натрупаната инфлация (измерена чрез индекса на потребителските цени – ИПЦ) е 97,1%. Иначе казано, стоките и услугите, чрез които се мери ИПЦ са поскъпнали няма и двойно. Като цяло МРЗ, с известни изключения, се е увеличавала далеч повече от инфлацията за съответната година. Факт е, че през последната година в България не сме усещали подобна инфлация от световната финансова криза, но в същото време в „спокойните“ години хората с най-ниско заплащане (без да коментирам дали то е в „сивия“ сектор, или не) са се радвали на доста по-добър живот.

 

Тук отново някои ще кажат, че МРЗ не означава нищо, защото не показва реалната покупателна способност. На тях ще кажа да обърнат внимание на следващата графика, в която се показва покупателната способност на средния общ доход на едно лице. Въпреки че в него се включват и най-високите доходи, то той дава доста добра ориентация затова колко можем да купим днес с парите си. Видно е, че можем да си купим доста повече неща в последните години. И това важи за всички основни продукти, които ежеседмично си купуваме, но ги няма в графиката.

 

Затова си мисля, че така широко прокламираното обедняване всъщност се дължи на склонността на повечето българи да мрънкат постоянно, а когато са у нас и да вземат пари, ама по възможност да не работят.

И нека не забравяме, че човек следва да разчита на собствени си умения и възможности за договаряне на заплата над нивото на МРЗ, особено в настоящия период с рекордно ниска безработица и глад за кадри в почти всяка област.

Ако графиките ви допадат, може да последвате рубриката Инфо пЧЕЛА във Фейсбук или Инстаграм.

Вашият коментар