Световен ден на урбанизма 2022

Ще започна публикацията със следния цитат, който дори не помня къде прочетох преди над 10 години.

„Арх. Тонев води епични битки с министъра на благоустройството за признаване на професията “градостроител” и включването ѝ в учебната програма на висшето училище.“

Това се случва в периода 1943-45 година. Оттогава до днес – 77 години по-късно, – професията е извървяла дълъг път у нас. А на днешната дата, освен че отбелязваме Световния ден на урбанизма, който цели насочване на вниманието на обществеността както върху професията, така и върху устойчивото развитие на градовете ни, празнуваме и 20 години от откриването на специалността „урбанизъм“ в България. А, за да е картинката пълна, нашата Алма Матер отбелязва 80-тата си годишнина.

И тази година традиционно празникът ще бъде отбелязан в Българя благодарение на катедра „Градоустройство“ при Университета по архитектура, строителство и геодезия, където в Архитектурен факултет се изучава специалността, Съюза на урбанистите в България (СУБ) и колегите-студенти от Асоциацията на студентите по урбанизъм в България (АСУБ). А тази години програмата е празнична и изпълнена със събития и ще се реализира на 10.11. (четвъртък)

Програмата включва (постер в края на публикацията):

Юбилейната конференция по случай 80 години УАСГ и 20 години специалност Урбанизъм

Научна сесия Урбанизъм: Наука, Образование, Практика    

09:00 – 16:00 ч. Зала 315, Корпус А, УАСГ

      Програма на сесията: https://bit.ly/3WACz1I

      Програма на цялата конференция: https://bit.ly/3WDhwvH

Коктейл

16:30 ч. пространството пред зали 315 и 316, Корпус А, УАСГ

Парти-коктейл

19:00 ч. в лоф.ть  ул. „Черковна“ 28

А, ако още се чудите какво правят урбанистите, препоръчвам да прочетете тази публикация: Кратко описание на професията урбанист.

Вашият коментар