Скоро идва новата версия на ArcGIS Pro

Новата версия на ArcGIS Pro 3.0 се очаква да бъде пусната през месец юни. Тя ще замени сегашната 2.9.х и обещава много новости. Новата версия ще изисква .NET 6 Desktop Runtime x64, така че ако все още не сте я инсталирали, може да изтеглите последната актуална версия от официалния сайт на Майкрософт (линк за сваляне).

Много важно за потребителите, ползващи concurrent use лицензи: уверете се, че първо сте ъпдейтнали ArcGIS License Manager 2022.0. Новият лиценз мениджър ще е достъпен от 2 юни на портала на ESRI – My Esri, след като влезете в профила си.

Предвид факта, че това е основен ъпдейт, затова и получава напълно нов номер от ESRI, след като запазите файловете си (.aprx, .mapx., .ppkx и т.н.) на версия 3.0, те няма да могат да се отварят директно в по-старите версии. Така че е възможно, ако работите с колеги или изпращате файловете до хора, имащи версия 2.9 или по-ниска, да възникнат проблеми с отварянето на файловете. За тях ще трябва да подготвяне Project Package.

Хубавото е, че от ESRI са се погрижили и ще напомнят при първото записване на проектите ви, че те са създадени на по-ниска версия и ще трябва да потвърдите, че искате да ги запишете на ArcGIS Pro 3.0. Ако искате да сте сигурни, че няма да има има проблеми с по-старите версии, може просто да направите едно резервно копие, служещо за backup на 2.х версиите.

Какво ново да очакваме в ArcGIS 3.0

На началната страница, след стартиране на програмата, вече ще има нова страница с обучителни материали, което донякъде се очаква да спести време в търсенето на техните сайтове.

В новата версия най-сетне ще се включва и изчисляването на кредитите за geocoding tools, когато използвате World Geocoding Service и то преди да стартирате съответния инструмент/анализ.

Интересна опция ще бъде и Color Vision Deficiency Simulator, която буквално ще симулира какви цветове ще видят хората с нарушено зрение.

Пълна документация на това как да се подготвим за миграцията от ArcGIS Pro 2.х на 3.0 може да прочетете тук: https://pro.arcgis.com/.

Препоръчвам да се запознаете с нея, преди да ъпгрейдвате, особено ако имате крайни срокове за приключването на проект.

Вашият коментар