Някои случаи на нецелесъобразно изразходване на публични средства в България

Тази година, отново в началото декември, беше представено второто издание на „Черна книга на правителственото разхищение в България (2016)„. Отново книгата е подкрепена от фондация „Фридрих Науман“ и Института за пазарна икономика. Тази година в нея са събрани 17 истории, описващи нерационалното разхищение на публични финансови средства при осъществяването на различни проекти и инициативи.

Голяма част от казусите са били широко дискутирани в медийното пространство през отминаваща вече година. Други, са не толкова познати на широката общественост. Тази година и авторският колектив е по-голям и включва доста разследващи журналисти, които са работили по конкретните случаи. В книгата може да прочетете за модернизацията на БДЖ, Централната ЖП гара в София, „Колодрума“ в Пловдив, проекта за интегриран градски транспорт на Варна, обновяването на парковото пространство около НДК, стадиона изграден в Дряново по Програмата за развитие на селските райони, отдаването на концесия на автобусни линии в София, велоалеите и рехабилитацията на столичните булеварди, къщите за гости и други подобни проекти, ощетили държавния бюджет с милиони левове.

Целта на описаните истории е да покаже на българското общество за какво се харчат част от техните пари, събирани под формата на данъци и че дори т.нар. „безвъзмездно финансиране“ не е точно такова, защото държавата или общината винаги имат участие.

Книгата в електронен формат (pdf) може да изтеглите от този линк.

Ако желаете да видите какво е било съдържанието на първото издание на „Черната книга“, може да разгледате тази статия.

Вашият коментар