Как се харчат публични средства в България?

В началото на декември, без много шум в медийното пространство, беше представено първото издание на книгата „Черна книга на правителственото разхищение в България“. Тя е издадена по проект на Българското либертарианско общество, с подкрепата на фондация „Фридрих Науман“ и Института за пазарна икономика. Идеята за списването й идва от вече утвърдения модел в някои страни към подобни „черни книги“, които показват нерационалното използване на публични финансови средства при реализацията на различни проекти и инициативи.

Българското издание включва 10 примера, които обхващат проекти на централната и местна власт, второстепенни разпоредители с бюджет и автономни институции. Чрез тях е показано как се използват парите от данъците ни, включително на европейските данъкоплатци. С „Черната книга“ авторите целят да обърнат внимание не само колко средства събира бюджетът, но и къде отива, това, което държавата ни „взима“ под формата на данъци. На фона на нерационално използвания ресурс дългът на България в периода 2008-2015 г. се увеличава от 13% на 28% от БВП /брутния вътрешен продукт/ на страната. Авторите на изданието желаят, чрез представянето на това „разхищение“ на финансов ресурс, да покажат къде трябва да бъдат съсредоточени усилията в съкращаването на разходите и да подтикне обществото да се интересува къде отиват данъците му.

Примерите в „Черната книга“ обхващат: „Калният мост“ в село Славеево, Добричко, който се прочу дори в популярния сайт за издънки 9gag.com; строежът на стадиони в селата по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР 2007-2013/; обществени поръчки на БНТ, СУ „Св. Климент Охридски“, агенция „Пътна инфраструктура“, рекламата на туризма ни по света; обявената държавна програма за безплатно саниране на панелните блокове; и други.

В държавите, където книгата вече е утвърдена, тя е помогнала част от нерационалните проекти да бъдат спрени в зародиш, като по този начин на обществото са спестени средства и последните са пренасочени към по-смислени начинания. В Канада изданието е под заглавието „Government Failure in Canada“ и се издава от Fraser Institute. В него се проследяват одитните доклади на Канадската сметната палата и по разработена система от индикатори всеки проект се оценява като успешен или като провал. В САЩ всяка година се издава „The Congressional Pig Book„, в която отново по определени критерии се подбират примерите, които да попаднат в книгата. А в Германия Асоциацията на данъкоплатците извежда над 100 примера годишно за прахосани федерални и европейски средства.

Българското издание на „Черната книга“ може да изтеглите от libsociety.org (pdf). Заслужава си да му отделите време, за да се запознаете с 80-те му страници.

*Снимка: libsociety.org

1 коментар за “Как се харчат публични средства в България?

Вашият коментар