Книга на фокус: Исторически маршрути: София

Този път книгата, която ще представя е малко по-специална, защото това е може би единствената книгата, която дори не съм прелистил преди да й напиша ревю. Със сигурност, обаче това е единствената книга, която частично съм преживял на живо. А с автора й имах удоволствието да направя не един и два студентски, а в последствие и професионални проекти. От другата страна, книгата разказва за богата история на София по един достъпен начин, който поднася исторически факти чрез житейски истории. Това съчетание между факти, градски легенди, персонални истории правят възможно за всеки читател да запомни най-интересното за него и после да го пресъздаде, например разхождайки гости си из софийските централни улици.

Книгата е „Исторически маршрути: София“, а неин автор е Здравко Петров, урбанист по образование със засилен интерес към културното наследство и историята, като цяло. Той стои зад сайта  Historicalroutes.bg и редовните беседи по историческите маршрути „софийски домове“, „софийски дворци“ и „Женски пазар“. Но за тях може да разберете повече като последвате фейсбук страницата на Исторически маршрути: fb/historicalroutes/.

Книгата може да служи и за пътеводител из най-забележимите сгради на София, техните архитекти и историческите периоди, в които те са построени. В нея са събрани обекти от два от историческите маршрути – „софийски домове“ и „софийски дворци“ – които Здравко Петров е обособил. В нея са поместени повече от 80 сгради и здания с любопитна информация за тях. Някои широко известни, но други – със сигурност непознати дори на софиянци. Изданието е богато илюстрирано както със съвременни снимки, така и с автентични картички, показващи образа на София през десетилетията.

Това я прави подходящ подарък и за всяко дете, което показва увлечение по архитектурата или историята на София.

Книгата се издава от издателство „Сиела“, а повече за нея и начините за закупуването й може да разберете от сайта на издателството. А аз лично чакам официалното й представяне и разговор с автора.

*Забележка: илюстрациите в публикацията са предоставени от автора.

Вашият коментар