Как да тичаме след дълга почивка или контузия

Винаги съм казвал, че тялото ни е доста неблагодарно и дори, ако за малко си позволим да го пренебрегнем, то ни го връща с пълна сила.

За първи път се убедих в това, когато една сутрин – след около едногодишно прекъсване на тренировки – се протегнах в леглото и усетих как прасецът ми се качва на топка зад коляното. За малко да изкрещя от болка, а дълго масажирах прасеца си, докато ме отпусне. По това време – едва 19-годишен – всякакви мазила, магнезий и т.н. ми бяха чужди.

Последните няколко години сравнително активно или поне редовно тичам и за пореден път се убедих, че тялото ни трябва да се пази и да му обръщаме внимание. Направо да си го глезим. Случи ми се няколко пъти, след контузия или пък зимна пауза, да се втурвам с високо темпо, за да наваксам „загубеното“ или подлъган от чувството за това че съм „свеж“ след дълга пауза. В повечето случаи резултатите бяха плачевни. Затова се поразрових да видя какво казват „дебелите книги“ по отношение на завръщането на пътеката (в парка, фитнеса, гората или където там тичате) след контузия или дълга пауза.

В резюме резултатите са следните:

  • Ако сте почивали около 1 седмица, освен ако не е било заради контузия или сериозна болест, тренирайте, както нормално го правите. Все пак 7 дни не е чак толкова много време. А понякога си е задължително за възстановяване след маратон или полумаратон сред по-неопитните от нас.
  • Ако сте почивали, обаче, около 10 до 15 дни, най-добре е първите ви тренировки да са с около 70% от обичайния си обем. Т.е., ако преди сте тичали 10 км, започнете със 7. Ако седмичният ви обем е бил 20 км – направете го 14 км. Защото иначе рискувате контузия.
  • Ако се е наложило да сте извън трасето между 2 седмици и 1 месец, обемът на тренировките следва да е около 60% от обичайното натоварване.
  • Ако пропускате зимните месеци и почивката ви е била между 1 и 3 месеца, намалете обема на тренировките наполовина.
  • И за финал, неблагодарната част, ако не сте тичали повече от 3 месеца, трябва да започнете отначало.

Разбира се, всичко това зависи от личното ви ниво на подготовка. Ако тичате от 15-20 години, със сигурност ще си възвърнете формата по-бързо от човек тичащ от едва 5. Ето, вижте какво направи и все още прави Ивет Лалова след тежката контузия, която претърпя. Затова най-важното не се отчайвайте, бъдете търпеливи и постоянни. Резултатите няма да закъснеят.

Вашият коментар