Как да поръчам онлайн правилния размер обувки?

България е сравнително малък пазар за производителите на стоки. Поради тази причина част от брандовете (особено все още развиващите се) нямат официални магазини у нас. От друга страна магазините, които продават по-известните марки обувки, рядко рискуват с не толкова популярни марки. Така, ако сме си харесали някоя стока, единствения ни вариант е да я поръчаме онлайн или да съчетаем екскурзиите с пазаруване.

Когато въпросът опира за избора на обувки, обаче се сблъскваме с редица въпроси, на които трябва да си отговорим. Най-големият от тях е: „Дали ще ми станат?“ или „Това ли е правилният номер за мен?“. Аз самият много пъти съм си задавал този въпрос. А първия път, когато си поръчвах обувки онлайн, въпреки че бях проучил добре нещата, направо изтръпнах след натискането на бутона „завърши поръчката“.

За да не изпитвате това чувство има няколко неща, които можем да направим, за да си поръчаме правилния номер обувки.

1. Измерете ходилото си. На всеки човек единият му крак е с малко по-дълго стъпало. Преценете кое е вашето и действайте с него. След това сложете един лист харти на твърда повърхност (паркет, плочки и т.н.) и поставете по-дългия си върху него. Важното е листът да не потъва при натиск, т.е. избягвайте килим и други подобни. Следващата е може би малко по-особена част. Хващате молив (по-добро е от химикал по мое мнение) и си очертаване крака, така както най-вероятно като малки сте си очертавали пръстите на ръката по най-различни повърхности. Много е важно да държите молива (или друг уред за писане) изправен (перпендикулярно) на земята. Внимавайте около свода на ходилото си да не подпъхвате върха на молива, защото така може само да натрупате грешка, която да ви направи разликата между по-големия и по-малки номер. Честито! Вече имате „отливка“ на стъпалото си.

Вече идва лесната част. Вземате един метър (може и обикновена линия) и мерите дължината на ходилото от най-високата до най-ниската точка. Предполагам, че за някои хора най-високата точка ще е палецът, при други – показалецът. Най-ниската би следвало да е средата на петата. Свързвате двете точки и измервате. Записвате си дължината на листа и вече може да активно да препускате по сайтовете и да си харесвате номера.

Ако си правите обувки по поръчка и нямате възможност да посетите обущаря, може с шивашки метър да измерите обиколката на най-широката част на стъпалото ви и да запишете този размер. Тъй като в онлайн магазините работят само с номера (т.е. дължина на стъпалото), а всяка марка класифицира обувките си като „широки“, „тесни“ и „средни“ (wide, narrow, medium), вече е субективно вашето стъпало към кой тип спада.

Важно: Добре е тази стъпка да се прави вечер, защото ходило малко или много се подува през деня. А не искаме в началото на нощта обувките ни да започнат да ни стягат.

2. Влезте в сайта на производителя на обувките, които сте си харесали. Най-вероятно в него има и онлайн магазин, от който да си закупите модела. Цъкате върху него и при избор на номер всички сайтове следва да имат „таблица с размерите“ (size chart). В нея вече сравнявате измерения от вас размер на крака със съответната номерация.

Препоръчвам принципно, ако размерът на ходилото ви е между 2 номера да вземете по-големия. Но пък и тук има много условности – дали материята се отпуска, дали дължината ви е по-близо до по-големия или по-малкия номер, с какви чорапи ще ги носите и т.н. За мен, безопасния избор е по-големият размер. В най-лошия случай обувката ви ще е леко свободна.

Тук е моментът да кажа, че най-честата грешка е да се сравняват номера между отделни марки и да се опитваме да отгатнем. Например, „аз нося номер 42 на марка „Х“, значи и тези трябва да са толкова“. Да, ама не, както се казва. Всеки производител си има своя номерация, която леко се различава спрямо модела, пазара, както и увеличаването на средния ръст на населението, респективно и на ходилата ни. За да е по-ясно: 27 см. на марка „Х“ може да е еквивалентно на размер 42 (европейска номерация), но същите 27 см. на марка „У“ – да са 42,5 или 41,5.

3. Ако поръчвате през сайт за колективно пазаруване или подобен, влезте в него. И при избора просто натиснете правилния за вас номер. Препоръчвам първо влизане в официалния сайт, защото последно време виждам, че някои сайтове за обувки използват за интерактивна „таблица с размерите“, в която питат какви други марки обувки носите, принципно кой ви е размерът и т.н. И на тази база ви показва размер с някаква доза сигурност, което за мен не е достатъчно.

Използвайки горните 3 стъпки вече имам няколко успешно поръчани обувки чрез електронни магазини и някак си притеснението ми доста намаля при плащането на „количката“.

4. Ако сте доволните от предложената техника, може да споделите статията с приятел.

И почти всичко гореизложено нагледно:

Вашият коментар