Какви обувки да нося, когато танцувам суинг танци?

Надявам се тази публикация да помогне и спести време на много други танцуващи, както и да им даде отправна точка за търсене на перфектните обувки за суинг танци. Пиша следващите редове, за да спестя на всички усилията и загубеното време, които на мен ми бяха необходими, за да си избера подходящи обувки за суинг танци.

Първо, много е важно  за какво ще са ви необходими въпросните обувки.

Обувки за тренировки или аз им казвам още ежедневни обувки

Най-важното на този тип обувки е да са удобни, с равна подметка, която обаче да не се плъзга прекалено или обратното – да има голямо сцепление с настилката, на която редовно танцувате. Имайте предвид, че ако танцувате на балатум (почти) всяка гуменка/кец няма да има никакво преплъзване, а това в суинг танците е важно за част от движенията (особено за дамите).

В интернет форуми и фейсбук групи ще намерите много съвети кои гуменки са най-добре, както и че може да превърнете почти всеки кец в „танцувален“, ако го занесете на обущар, за да ви залепи (или зашие) едно парче велур.

Лично за мен най-важно е да се подбере правилната подметка – тя трябва да се огъва достатъчно, че да може да правите всяко движение без да изпитвате дискомфорт. Друго, което предпочитам са по-леките гуменки, които са платнени, защото и кракът ми по този начин диша по-лесно.

Все пак, опитните танцьори гледат да използват марки като Keds, Aris Allen (за тях има и мнения, че са си развалили качеството през последните години), Soulcal & Co, Vans (последните могат да се намерят и в България). Също така ми прави впечатление, че вместо гуменки се използват и еспадрили, които все още не съм пробвал, защото ме притеснява това, че нямат връзки и дали няма в даден момент да почнат да хвърчат по дансинга. Ако сте пък фенове на кецовете, едни Converse ще ви свършат работа. За мен това, обаче не е разумен избор.

За тренировки не препоръчвам използването на маратонки. Първо, за мен те са прекалено тежки за танци. Второ, подметката им в повечето случаи има прекалено голям грайфер, който пречи на танцуването. Освен това наблюдавайки отстрани хора, които танцуват с маратонки на тренировка, движенията им изглеждат малко тромави.

Един съвет, когато си избирате гуменка. Огънете я максимално, за да видите колко е гъвкава и избягвайте да има много канали по нея, защото в някакъв момент почват от там да се сцепват. Пример за обувка, която няма да искара много дълго са Urban серията в New Yorker, освен това е бързо запознаха да се разлепват. Също така може да не искате да си вземете бял цвят, защото особено в началото рискът да бъдете честно настъпвани е доста голям. Но, ако ви влече да перете обувки след 2-3 тренировки, давайте.

Обувки с велурена/кожена подметка
Ако сте понапреднали малко с танците и координацията може да си вземете обувки с подметка, която осигурява малко повече приплъзване по пода (т.нар. „слайд“). Разбира се, тяхната цена е и по-висока и препоръчвам да се впуснете в това приключение, ако сте се убедили, че суинг танците са значителна част от ритъма ви на живот. Познавам и хора, които танцуват с подметка от естествен гьон и казват, че им върши страхотна работа, така че може да пробвате и това.

Обущарят – моят най-добър приятел
Да, в някакъв момент неизбежно обувките ви ще стигнат и до него. Така че трябва да се обедите, че вашият обущар може да отговори на изискванията ви. Трудно се намира добър майстор, който да познава концепцията за танцовите обувки и да ползва по-здрави лепила и конци, когато се наложи. Например, кварталният ми обущар, трябваше да ми подшие подметката на една спортна обувка и познайте? Точно след 2 седмици ходена конците се протъркаха и подметката отново почна да се отваря. Занесох ги на един друг, който шие обувки за танци и след неговата намеса конците още не са мръднали – вече година и половина.

Обувки, които да избягвате
Опитайте се да не танцувате със зимни обувки, защото те са доста по-тежки и трудно ще си вдигате краката, както и рискувате контузия. Не се заблуждавайте, че някъде ще видите да се предлагат боти в магазините за обувки – те са доста по-леки от стандартните и се различават значително. Препоръчвам да се избягват и отворени обувки (в началото със сигурност), за да няма наранени пръсти и счупени нокти, когато ви настъпят. Също така, всяка обувка, която лесно може да се изхлузи от стъпалото ви не е подходяща. Специално за дамите: обувки с високи, тънки токчета силно не се препоръчват. Те са за други видове танци. Ако искате да сте на ток, той трябва да е дебел, за да сте стабилни и по-безопасни за околните.

И време за реклама…
Няма как. Има по-добри и по-зле справящи се фирми за обувки. Някои са по-известни в суинг средите, други – не. Преди да започна да пиша настоящите редове проведохме една виртуална дискусия с други танцуващи в школата по танци Lindy Hop Bulgaria. Така че тук ще се отразят обобщено и тяхното мнение. Благодаря ви, за което приятели!

Започвам първо с българските производители/обущари. Те са един сравнително добър избор за първи обувки по танци, защото са доста по-евтини, а понякога и качеството им изобщо не отстъпна на световните марки.

Моите първи обувки, които ползвах известно време на тренировки бяха ушити в Пловдив от AVN-91. Може да им разгледате сайта от тук. Основно шият обувки за спортни танци, но като обясните, че искате нисък ток ще ви ги направят като за суинг танци. Там може и да си занесете гументите и да ви „оправят“ подметката. Приемат поръчки по индивидуални размери, така че ще сте сигурни, че обувките ви ще са по крака ви. За дамите, по-скоро могат да помислят за т.нар. „тренировъчни“ обувки или обувки с цял ток.

Другата фирма, която съм пробвал в България Jobro, които се базират в Разград. Сайт: jobroshoes.com. Хубавите обувки от снимката са от тях – изключително леки и удобни за танцуване. Най-хубавото е, че изобщо не ходих до Разград. Просто си очертах единия крак и им го изпратих. След около 1 седмици обувките бяха при мен и готови за употреба.

Допълнение: От лятото на 2018 г. в България вече е наличен онлайн магазин за обувки, специално създадени за суинг танци. Неговото име е Groovy Fox, а повече за марката може да прочетете в тази статия.

Най-популярните марки и сайтове в световен мащаб са:

Remix Vintage: www.remixvintageshoes.com
Моделите в него около 150-200 долара. Като за дамската част разнообразието е доста по-голямо. Тук е мястото да кажа, че официално не се водят (не ги рекламират като) обувки за танцуване, но пък подметката им е точно това, което търсим. Продават се в Лондон в Revival Retro Boutique и разбира се, онлайн. Магазинът може да разгледате на този адрес: www.revival-retro.com

Slide & Swing: www.slideandswing.es
Базирани в Испания, тези обувки са правени за суинг танци. Цените им се около 130 евро. Магазинът им се намира в Барселона, но може да поръчате и онлайн от сайта им. Разбира се, доставката е за ваша сметка.

Харесва ми това, че имат доста голямо разнообразие от модели и цветове. Виждал съм по клипчета и инстуктури да танцуват с тях.

Saint Savoy: www.saintsavoy.com/en
Една от най-популярните марки сред суинг танцьорите. Не случайно и обувките се тестват от някои от най-известните от тях. Добрата реклата идва и с по-високата им цена – от 165 евро (за мъжките модели) до 220 евро (за дамските). Ако минавате през Швейцария, може да се оглеждате за магазините на „Ballettshop Bern“, които са официални дистрибутори на марката за страната. В тях може да пробвате и други популярни марки за танци. Продават се и Любляна от едно от танцовите студиа там.

Според мнението на някои хора са страшно меки и удобни за танцуване, но кожата им бързо се пречупва и изтърква. Така че може би е въпрос на компромис между удобство и визуалното възприятие.

Savoy Cats: savoycats.com
Поредните испанци, само че базирани в Мадрид. Доста по-популярни от Slide & Swing. Според мнозина едни от най-добрите обувки на пазара за суинг танци. Цената им е около 150 евро. Не предлагат голямо разнообразие от модели, но пък всеки от тях е кръстен на световен град. Почитателите на танцувалните боти също могат да разгледат. А да, предлагат се само мъжки модели.

Swingz Lindy Shoes: swingzlindyshoes.com
И за да не се почувстват дамите засегнати от горната марка, ето една изцяло насочена към тях. Уникалното е, че в момента, в който си поръчате даден модел може да си го правите почти както пожелаете – материали, височина на тока, цвета и т.н. Цените им варират около 120-150 евро, което не ги прави най-скъпите на пазара.

Дано горните редове са ви били полезни. Ако имате предложения за обогатяване на статията, мнения или просто искате да споделите нещо по темата, може да го направите чрез контактната форма на сайта. Благодаря на всички от Lindy Hop Bulgaria, които се включиха с различни мнения за обувките, които малко или много помогната тази публикация да се материализира.

1 коментар за “Какви обувки да нося, когато танцувам суинг танци?

Вашият коментар