Няколко съвета как да станем по-добри суинг танцьори

След близо година и половина тренировки по суинг (Линди и Чарлстон) и близо една трета от живота ми преминал в танци неизменно започвам да си задавам въпроса как мога да стана по-добър. Около мен постоянно срещам хора, които си казват „това не мога да го направя“ или „няма да ставам професионален танцьор, че да се старая толкова“. Истината е, че за да се изпита максимално удоволствие от танца човек трябва поне малко да е запознат с по-сложните неща. Само по този начин ще се отпусне да импровизира и прави движенията без да мисли за тях и да се наслаждава на танца.

За спортните танци нещата са ясни – тренировки, (индивидуални) тренировки, тренировки, гледане на клипове и заучаване на хореографии. При суинг танците, обаче нещата се оказаха доста различни (въпреки че има и сходни черти). Включително и възможностите, които да ти помогнат да напреднеш и които тепърва започвам да проучвам и експериментирам. В следващите няколко реда съм подбрал най-често даваните/срещаните съвети в Интернет и някои мои. От личен опит мога да кажа, че тези които съм пробвал помагат. Други предвиждам да изпълня в най-близко бъдеще, защото ги подкрепям. Ето го и списъка:

 1. Упражнявайте се редовно

„Геният започва историята, но трудът я довършва до края“. Тази мисъл не е случайна. Инструкторите, които ви преподават могат само да ви покажат стъпките, да ви обяснят техниката, но изцяло от вас зависи да „вкарате“ новите движения в употреба. А това се постига само с редовно практикуване. Използвайте всяка налична възможност за упражняване на нови стъпки, интерпретиране на ритъма, водене, следване и т.н. Няма значение дали го правите сами, или с партньор.

 1. Гледайте любимите си танцьори (не само професионалисти)

Предполагам, че всеки от нас има свои любими танцьори и малко или много се опитва да им подражава. Намерете вашите, гледайте техни видеа и опитайте да разберете какво точно ви харесва в тях – музикалност, простота или сложност на движенията, поддръжки и т.н. Лично аз си имам скромна колекция от видеа на любимите ми танцьори, която расте с всяка изминала седмица.

Също така на партита може да отделяте 1-2 мелодии време за наблюдение на по-напредналите от вас или тези, които просто ви кефят. Как те интерпретират музиката? Какви фигури правят? Как водят?

 1. Гледайте клипове в мрежите за споделяне

Както Раян Франсоа каза, когато беше в България на Sofia Swing Dance Festival, едно време, ако искаш да видиш ново движение или да посетиш урок, е трябвало да прекосиш половината свят. Сега всичко е на едно цъкане с мишката. Гледайте както представления и състезания, така и уроци, „рекапове“ и стари видеа. В Youtube (а и не само) има няколко много добри канала за уроци, които се поддържат редовно с детайлни обяснения на движенията. Само време да имате.

 1. Посетете поне няколко урока по Solo Jazz и Charleston

ОК, признавам си jazz класовете на Настя Горбан (Nastya Gorban) бяха едно предизвикателство за мен с движенията, които ни караше да правим, но в същото време бяха забавни и доста полезни. Ей, от там вече правя „jazzy hands“. Тези класове ще добавят много нови неща в „арсенала“ ви. Помагат и за освобождаването на потенциала за импровизация, ако нямате връзка с партньора. А и не ви трябва някой, за да упражнявате стъпките.

 1. Гледайте DVD-та

Някои инструктори издават официални DVD-та с видео уроци, в които систематизират познанията си. Ако имате достъп до такъв ресурс, възползвайте се. Помня в средата на 90-те как в почти всяка къща имаше видео касета на Синди Крауфорд (Cindy Crawford ) с нейната каланетика и редица приятелки на майка ми правеха упражнения.

 1. Слушайте различни стилове Джаз

Само по този начин ще разберете кои парчета ви карат да танцувате с удоволствие на дансинга или просто да им се наслаждавате в отпуснати в креслото у дома.

 1. Научете за AABA формата в джаз музиката.

Разбирайки същността на една от най-популярните музикални форми в джаз музиката ще почувствате, че все едно предугаждате следващата „фраза“ и акцентите в нея. Това ще позволи да подобрите значително музикалността си. Тренирайте слуха си да разпознава тази форма и след време това ще се превърне в несъзнателен навик.

 1. Посещавайте индивидуални уроци

Ако наистина искате да напреднете в танцуването, не подценявайте този съвет. Индивидуалните занимания дават възможност за получаване на персонална обратна връзка за вашето танцуване.

 1. Ходете на суинг партита

Принципно това би трябвало да е очевидно, но явно не за всички. Често виждам хора, които са добри танцьори, справят се отлично в залата, но рядко ходят по партита. Това има поне 2 негативни черти: ако спрете да посещавате уроците, може да забравите някои неща; и свиквате да танцувате само с хора от вашата група, което може да е подвеждащо за нивото ви.

 1. Присъединете се към състезател отбор

Ако сте от тези, които обичат да се съревновават или да са на сцена, включването към някой (състезателен) отбор може да ви провокира да давате повече от себе си.

 1. Учете хореографии

Всеки занимаващ се от малко повече време със суинг танци е чувал за най-прочутите хореографии: Shim-Sham, Big Apple, California Routine и Tranky Doo. В някакъв момент сигурно е правил опити и да ги учи или го е направил. Ако това е така, значи знаете позитивите на това упражнение. Хореографията (особено, ако е направена от опитен инструктор/хореограф) помага за развитие на музикалността, упражняване на много движения в една мелодия и много други.

 1. Гледайте филми с танци

Пикасо е казал: „Второстепенните творци копират, великите – крадат“. Филмите могат да ви вдъхновят, дори и да не са със суинг танци. Ако си харесате някое движение в тях, откраднете го и го приложете в суинг танцуването си. Със сигурност ще впечатлите (поне) партньора си.

 1. Участвайте в Jack & Jill състезания

Ако искате да се забавлявате и да провокирате себе си в научаването на нови движения J&J е добър начин за това. Състезанието е възможност да излезете поне за малко от комфортната си зона и да попаднете на партньор, с който не сте танцували на музика, която не сте чували.

 1. Упражнявайте се с приятели

Събирайки се с приятели от групата си по танци в неформална обстановка (например в парка) позволява да си давате обратна връзка без риск някой да се обиди или пък просто да разучите някое ново движение.

 1. Слушайте Swing музика

Това е различно от съвет 6. Тук акцентът е да слушате „танцувална“ суинг музика. Пускайте си песни с различно темпо и се опитвайте да си представите какво бихте изтанцували на тях. А следващия път като я чуете пробвайте на живо.

 1. Посещавайте танцови работилници (workshops)

Предимството е, че те са интензивни и за кратко време може да научите много нови неща. Освен това на работилниците ще танцувате с нови хора и могат да бъдат голямо предизвикателство.

 1. Ходете на „обмен“ (Lindy exchange)

Целта на тези събития е не толкова научаването на нови знания, колкото социалната страна на танците. Включват много социални дейности, партита, които могат да ви вдъхновят за изграждането на собствения ви стил за танцуване.

 1. Посещавайте танцови лагери

Те обикновено са с продължителност около една седмица с много уроци, забавления, суинг музика и дават възможност за прекараното време да се откъснете от ежедневието си и изцяло да се потопите в магията на суинг танците.

 1. Посетете поне веднъж клас по музикалност

Той ще ви представи различен „прочит“ на обичайните стъпки и ритъм и ще ви помогне да излезете „извън кутията“ на стандартните 8-бройки.

 1. Потопете се в историята на танците

Тези от вас, които са любопитни как са се зародили суинг танците и кои са най-влиятелните имена на тази сцена, могат да потърсят биографиите на Франки Манинг (Franke Manning), Норма Милър (Norma Miller) и др. Гледайте научно-популярни филми за тях. Това ще спомогне за изграждане на цялостната ви култура в този вид танци.

 1. Обличайте се в стила на музиката

В годината има поне няколко тематични партита, на които е добре да се облечете в стила на 30-те и 40-те години. Перифразирайки популярната фраза „по дрехите канят, по танцуването изпращат“. А и самите вие ще се почувствате по-добре.

 1. Участвайте е Strictly Lindy състезания

Ако имате любим партньор в танците, с който нещата просто ви се получават, си заслужава двамата да отделите малко повече време за танцуване заедно и да се регистрирате за Strictly Lindy.

 1. Учете противоположните стъпки

Лидерът да учи фололърските стъпки и обратното е не само начин да подобрите уменията си на водене/следване, но и ще оцените усилията, които влага човека срещу вас да ви води или следва.

 1. Хранете се правилно

Може да звучи малко извън танците, но изграждането на добрия танцьор няма как да мине без правилно и балансирано хранене. Особено ако тренирате интензивно.

 1. Отделяйте време за почивка

На всички телата ни са различни и понасят физическото натоварване по нееднакъв начин. Ако усетите преумора, не издевателствайте над тялото си – дайте му време да се възстанови.

 1. Водете си дневник с движенията и нещата, които са ви впечатлили

Това е много полезно и все още съм виновен пред себе си, че не го започнах навреме. Много полезно е след всеки урок, работилници или фестивал да си запишете на едно място фигурите или нещо, друго което ви е впечатлило, за да може след време да се върнете и да „освежите“ паметта си. Не записвайте всичко! Така никога няма да прочетете. Но ключови думи или изречения винаги ще провокират съзнанието ви да си припомни нещо позабравено.

 1. Не се отказвайте!

Понякога ще ви е сложно да направите нещо, ще искате да изкрещите и да избягате от залата, ще си казвате, че това не е за вас. Не, просто ще ви трябва повече време, за да го направите. В такива момента не забравяйте, че и на най-добрите нещата рядко са им се получавали от първия път.

Това е моят личен списък със съвети, който се опитвам да спазвам в приключението наречено „суинг танци“. Ще ми е интересно да споделите кои са вашите и подкрепяте ли горния списък.

Вашият коментар