Научаването на хореография – начин за подобряване на социалното танцуване

Голяма част от активния ми танцов живот е преминала през заучаването на хореографии на различни латиноамерикански и стандартни танци. Водене, следване, стремеж към перфектното изпълнение на всяка фигура често водеше до упражняване на определено движение с часове пред огледалото. И докато в състезателните танци танцуваш с 1 партньор за относително дълго време, с който изграждаш връзка да се разбирате без думи и дори само с поглед, в социалното танцуване нещата са точно обратните. Танцуваш с много и различни хора с разнообразна подготовка, усет към музиката и умения за водене и следване. Поради тази причина у хората, които практикуват т.нар. „социални танци“, често се прокрадва мисълта, че нямат нужда от научаване на дадена хореография, защото по партита тя е неприложима – можеш да изиграеш танца само с човека, с който си я упражнявал и само на песента, за която тя е правена. Отчасти това е така – може на парти изобщо да не пуснат песента, за да изтанцуваш хореографията или пък да нямаш нито един познат който да я знае – но въпреки всички тези недостатъци, според някои, аз мисля, че това не е така. Всъщност умението да изпълняваш и заучаваш (а в по-късен етап и да измисляш) хореография е доста важно за социалното танцуване.

Първо, след периода на научаване последователността на фигурите, неусетно всеки се фокусира върху тяхното качествено изпълнение и не е зает постоянно да мисли какво ще е следващото движение. За лидерите това помага да обърнат внимание на по-категоричното водене и подаване на сигнали съм фолоуъра.Последните от своя страна пък няма да са съсредоточени върху реакцията си и да гадаят какво ще бъде следващото движение, а ще могат да мислят за по-доброто и „чисто“ изпълнение.

Второ, заучаването на хореография учи на по-добри реакции. Не сама по себе си, но помага… Много! Защото една добре направена хореография следва музиката, а тя има акценти, стопове и други елементи, които често се изпускат при социалното танцуване. Упражняването на подобен тип хореография създава навици да не се панираме, ако някой в двойката „вкара“ стайлинг или направи нещо извън общоприетото. Самият аз, преди време, когато фолоуъра започнеше да прави суивъли (swivel) се чудех какво да правя или често ми се случва при танц да правя просто разминаване (side pass) и дамата автоматично да посяга към мен в очакване, че това ще бъде суинг аут (swing out).

Трето, всяка хореография неизменно допринася за обогатяването на танцувалния „речник“. Всеки човек е уникален, включително що се отнася и до двигателната му култура – едни движения са му по-естествени, други хич не му се отдават. Последното води до тотален отказ (най-вече от страна на лидерите, защото фолоуъра като го поведеш няма много избор) показаното да се използва на дансинга, което може да доведе до практикуването на 5-6 движения по време на 3-4 минутна песен. Колкото и перфектно да ги изпълнявате едва ли фолоуъра ще остане очарован – особено, ако е по-напред с материала. Научаването на хореография е процес, в който всички движения трябва да бъдат изпълнявани многократно, независимо дали ни харесват, или не. След време тялото ни свиква да ги прави и танцът ни става по-разнообразен.

Четвърто, докато сме на темата с повторенията, не е тайна, че движенията, които упражняваме най-често са и тези, които изпълняваме най-добре. И тук идва навикът хората, практикуващи социални танци, да използват най-често основните стъпки и това, което са научили през последните 2-3 седмици, упражнявайки се в залата или гледайки клипове в Интернет. От своя страна една хореография е изпълнена с разнообразни движения, чието повтаряне значително ще увеличи фигурите, които танцуваме по партита, дори и да не го осъзнаваме.

Пето, противно на разбирането, че щом танцуваме хореография значи воденето и следването се пренебрегват, е точно обратното. Знаейки движенията и имайки основните умения как се води и следва в тях много по-добре ще усещате в танца кога нещо не е наред – дали са ви подвели при повеждането, дали фолоуъра наистина следва или просто прави нещата механично. Концентрирайки се върху това ще може да бъдете много по-изискващи както към себе си, така и към човека, с който танцувате. Това последното го запазете само за тренировъчната зала, никога на парти!

Шесто, в повечето случаи хореографията е изпълнявана от повече от една двойка. Предимствата на това са, че докато упражнявате движенията си всъщност се учите и какво да ви бъде поведението на дансинга така, че да не блъскате останалите танцуващи, когато сте на парти. Фолоуърът придобива пък навици, чрез изградената връзка с лидера, да му „подсказва“ кога зад него има други танцуващи, а не да каже, например: „Внимавай! Зад теб има някой!“. Което отнема доста време, от примерно, леко стискане за ръката.

Седмо, чрез хореографията се подобрява музикалността. Когато сте начинаещи едва ли мислите (или имате познания) за фигурите си и дали те „запълват“ музиката правилно. Сигурен съм, че всеки начинаещ, практикуващ социални танци е изпитал удоволствието, когато след поредица от движения, започва ново движение в началото на музикалната фраза. Танцуването на хореография на определена песен показва различната интерпретация на отделните музикални елементи, а с течение на времето помагат да се замислиш върху въпроса „какво движение най-добре ще подхожда за ето тази фраза“. С хореографията ще поставите основите да умението да изразявате себе си чрез движенията си, да интерпретирате музата по начина, по който я чувствате и всичко това да го споделите с танцовия си партньор.

Осмо, нека си го кажем директно, въпреки че не всеки път може да действа мотивиращо, но танцуването на дадена хореография помага да си сравните нивото с останалите танцьори. Това помага както за подобряването изпълнението на движенията, така и за усета към музиката, чрез постигането на синхрон в танца.

И накрая, хореографията предоставя чудесна отправна точка към това, към което се стремят всички танцьори – перфектната последователност на движения и интензитет в танцуването, така че да изглежда все едно движенията ви са създадени точно за песента, на която танцувате или т.нар. „flow” на английски език.

За финал един съвет: не танцувайте само предварително хореографирани неща на дансинга. По този начин рискувате да бъдете прекалено предвидим партньор и може би дори малко „скучен“. Още повече, че не всеки фолоуър може да е в състояние да ви следва (особено, ако танцовото му ниво е по-ниско) и ако вие, въпреки това продължавате да водите каквото сте си подготвили предварително, най-вероятно ще оставите лошо впечатление.

cropped-cropped-swing-in-palestine-cover

1 коментар за “Научаването на хореография – начин за подобряване на социалното танцуване

Вашият коментар