Събития по суинг танци: Balkan Lindy hop Championship and Love Swing festival (Пловдив)

След предходната публикация за обмена в Брашов, е време за представяне и на първия реален фестивал в рубриката, който обаче е придружен и със състезателна част.

Краят на септември, началото на октомври в календара със суинг събития има едно, за което може да се каже, че е част от “перлата” на състезателния елемент в суинг танците и ако сте много добри да ви осигури достъп до Savoy cup – култово и желано място от всеки суинг танцьор. Най-хубавото е, че то се провежда в Пловдив във формат „две в едно“ – състезание и фестивал.

Фактите

Фестивалът (наречен Love Swing) и състезанието (Balkan Lindy Hop Championship – Balkan LHC) се провеждат в Пловдив, град към който аз съм меко казано пристрастен. А тази година е и Европейска столица на културата. Пловдивчани знаят как да “бичат айляк”, но също така и да танцуват суинг. Последно време градът привлича все повече туристи, а с това нарастват и възможностите за културен и кулинарен туризъм, ако ви остане време.

Няма да обяснявам как да стигнете до града, защото всички пътища водят към Пловдив.

За фестивала и състезанието конкретно. Програмата може да се раздели на 2 основни потока – състезателна и фестивална.

Програмата на състезателната част започва още в четвъртък с обиколка по централната пешеходна улица на Пловдив (т.нар. “Главна”), след това са регистрациите и партито за “добре дошли”.

Петък, събота и неделя протичат по сходен начин – малко след обяд (14:00 ч.) са различните състезателни кръгове по дивизии. Те се провеждат на сцената на Драматичния театър, което допълнително допринася за спектакъла. Вечерите са посветени на партита – 2 основни и едно за “сбогом”. Всички те са в Тютюневия град, като разбира се, има и група, която свири на живо.

За да участвате в състезанията трябва да направите следните прости стъпки – да си закупите поне парти пас и да изберете дивизията, в която искате да се състезавате. За всяка дивизия има отделна такса за регистрация (за 2018 и 2019 беше 15 евро на човек, с изключение на отборните състезания). Регистрирате се, плащате и вече сте в играта, а наградите за победителите са атрактивни – от абонамент за сайта с онлайн уроци на Кевин и Джо (ilindy.com) и пасове за различни фестивали, през възможност да водите собствен урок на софийския фестивал Sofia Swing, до голямата награда – класиране за Savoy Cup.

Програмата на фестивалната част отчасти препокрива някои неща от състезанията, но няма и как да е по-различно. Например, четвъртък заедно със състезателите се прави обиколката по Главната, а партита, разбираемо, са заедно. Уроците се провеждат в събота и неделя сутринта, обичайно между 10 и 14 часа. Това дава възможност да не пропуснете почти нищо от състезателната част. Инструкторите са едни от най-популярните имена в суинг средите, така че колкото и да сте изморени от партито вечерта, дайте всичко от себе, за да станете и отидете в залата за танцуване.

Субективното мнение

Фестивалът е много добра отправна точка за всеки начинаещ или малко напреднал суинг танцьор в България да се докосне до едни от най-изявените имена на Линди Хоп сцената в днешно време. А с част от тях дори може да танцувате, ако ги поканите на танц и се преборите с „опашките“ за тях. Безспорно това е може би един от най-евтините начини да гледате на живо изпълнения, които до този момент сте гледали само в YouTube и да се учите от най-добрите (в рамките на класовете). За пловдивското суинг общество, което тепърва ще се разраства, събитието е най-значимото в града.

Относно цените на пасовете: могат да се класифицират като средни към ниски, с оглед ранга на Balkan LHC (само още 9 фестивала дават възможност за квалификация за Savoy Cup). Парти пас от 75 евро, с който може да гледате цялата състезателна програма, е дори евтин на фона на други подобни събития, които предлагат доста по-малко. Ако сте бързи и успеете да си вземете „ранен билет“ (early bird) с отстъпки фул пасът също не е много скъп. Нормалната му цена, обаче се получава доста голяма с оглед на това, че допълнително получавате само 6 часа уроци, пък било то и с известни имена.

Като цяло си струва да се посети поне веднъж от всеки танцуващ. А, ако сте състезателна личност, почвайте да се готвите от рано за него и задължително се записвайте.

Малко от атмосферата на фестивала от миналата (2018) година. Препоръчвам да гледате всички видео клипове от шампионата на страницата на Lindy Hop Bulgaria в YouTube.

 

1 коментар за “Събития по суинг танци: Balkan Lindy hop Championship and Love Swing festival (Пловдив)

Вашият коментар