Събития по суинг танци: Transwingvania LX (Румъния)

Публикацията, а и всички, които планирам да я последват, е насочена на всички, които се чудят дали искат да научат малко повече за международните събития, свързани със суинг танците и културата.

Всеки от нас рано или късно се престрашава да се регистрира и да участва в някое международно суинг събитие. А в последните няколко години те стават толкова много (почти всяка седмица някъде има нещо), че е много трудно да прецениш къде точно да отидеш. Процесът по избор неизменно е придружен с голямо вълнение, разпитване на познати и приятели, които вече са били, или пък не там. Търсене на подходящ транспорт, евентуално организиране в групичка и още, и още.

В следващите редове ще споделя моите впечатления от „фестивала“ Transwingvania LX и по-специално 5-тото му издание. Първо, подчертавам, че кавичките не са случайни – това не е „фестивал“ в класическия смисъл на думата, а е т.нар. „exchange”. Това подсказва и съкращението LX в името, идващо от “Lindy Εxchange”. Предимствата на този тип събития е, че принципно се плануват за по-малко на брой танцьори, което придава един леко бутиков вид на мероприятието.

Фактите

Обменът (на новобългарски „ексчейнджът“) се провежда в Брашов, Румъния. Градът е приятно съчетание между „стара“ част и „нови“ квартали. Намира се на около 30 минути с кола от замъка „Бран“, който се слави с това, че е бил дом на Дракула. Може да се каже, че Брашов е университетски и отчасти туристически град, което го прави доста жив и изпълнен с хора по улиците от ранни зори до късна доба.

Също така, градът е на около 50 км (1 час с кола) от Синая – ски-курортно градче, – което не значи, че през есента няма какво да се прави. В него са намират замъците „Пелеш“ и „Пелишор“, едноименния манастир, казиното в парка им, както и един от най-модерните лифтове на Балканите, с който може да се качите в планината и да се насладите на гледка към Карпатите.

Transwingvania обичайно се провежда в първите уикенди на септември, когато в планината все още е сравнително топло и приятно. Формалната програма е разпределена в три дни и обикновено включва:

  • петък – ден за регистрация и парти за „добре дошли“. За най-отдадените на танците има и taster клас, който е отворен за всички нива;
  • събота – тук са фокусирани часовете за хората с „full pass”, както и главното парти за уикенда, в което се представят хореографии от инструкторите, провежда се Jack & Jill (или, ако предпочитате Mix & Match) състезанието и другите подготвени от организаторите изненади. Тази година имаше нещо като състезание с предварителни хореографии (showcase). В този ден има и обиколка в пешеходната част на центъра на града, на която с бенд може да танцувате и се наслаждавате на хубава музика, а хората наоколо ви се радват.
  • неделя – сутринта има няколко часа, а след това традиционно (и ако сте си платили предварително) има организирано ходене до двореца Бран, в чиито двор се прави нещо като Swing&Beer, но без бирата. А вечерта е последното парти, на което не остават много хора заради гоненето на самолети, влакове, работния понеделник и ред други съображения.

По отношение на инструкторите организаторите се стремят всяка година те да са различни – от по-известни до не чак толкова. Като цяло присъстват по четирима основни учителя и 1-2 т.нар. „taster”-и.

Личното мнение

Няма как да минем без него. Както споменах в началото този „обмен“ има специфичен заряд. Малкото участници в него, не толкова голямото разделение по нива му придават една почти приятелска атмосфера, която създава предпоставки за създаване на много нови приятелства, ако сте социална личност. Румънските танцьори са сърдечни и позитивно настроени хора, с които може да се забавлявате и смеете, докато издържите.

Пътуването от София или Пловдив до там може да ви отнеме изключително много време – средно около 8-9 часа с кола – заради задръстванията около Букурещ или тези в отсечката „Синая-Брашов“. Така че, ако сте се надъхали да пътувате до там с кола, планирайте така разпределението на времето си, че да не хванете сутрешен или следобеден час-пик в Букурещ. Личното ми мнение е, че по околовръстното на града е малко по-бързо, но тук много хора могат да опонират, че през града е по-добре. Личен избор, само имайте предвид, че румънците използват често клаксон.

От Букурещ има и директен влак до Брашов, но не е като италианските железници. Съществува и опцията да летите до Букурещ и след това с кола под наем или влак. Но като цяло най-безопасно е, особено ако нямате втори шофьор в колата или не сте достатъчно опитни на дълъг път, да спите в Русе (тъкмо ще се запознаете с Линди хоп общността там, ако ви е непозната) и след това да поемете към Брашов.

Относно цената на Transwingvania може би цените са средни към леко завишени (тази – 2019 – година 95 евро за ранна регистрация и 110 евро за позакъснелите) спрямо подобни събития, но това е много субективно, защото зависи от редица фактори, включително и какви главни учители са поканени в конкретната година. От друга страна, Party pass-а е в разумни граници 50 до 65 евро, който ви дава възможност да посетите и taster класа. При моето посещение на събитието бях с такъв тип pass (пас) и имах време и да се наспя, и да разгледам града, включително и да потичам в подножието на хълма с надпис BRASOV, който се вижда от голяма част от града. За хората с Full pass може би съботата ще им се стори доста натоварваща с класове от сутрин до следобед и няма да имате много време да разглеждате, но пък винаги може да отидете един ден по-рано или пък да си удължите престоя с един ден.

За приключенците е добре да си направят предварителна програма, защото Transwingvania дава чудесна възможност за съчетание със забележителностите в този край на Румъния. И да, трябва да се отбележи, че част от музеите са затворени в понеделник, а други имат доста кратко работно време.

Очаквайте скоро представяне и на други фестивали и обмени (exchange), а дотогава може да споделите тази публикация с вашите приятели, за да им помогнете в намирането на подходящото танцово събитие за тях.

Ако имате въпроси, винаги може да се свържете с мен чрез контактната форма на сайта или някоя от социалните мрежи.

Малко от атмосферата на тазгодишния обмен може да видите в следващите видеа.

 

1 коментар за “Събития по суинг танци: Transwingvania LX (Румъния)

Вашият коментар