Няколко съвета за следващия ви проект на ГИС

Голяма част от вас сигурно са чували за изключително силните страни на географските информационни системи (ГИС), които са мощен инструмент за извършване на анализи, тестване на сценарии, проследяване на развитието на дадено място във времето и още много други. Истината е, че всеки всекидневно се сблъсква с приложения, които могат да се класифицират като ГИС. От доста време в Гугъл мапс може да си направите собствена карта, а след това дори да я въведете (автоматизирано) в GPS-устройството си. Проверявайки трафика и как да стигнете по-възможно най-бързия или пък най-кратък път е още един елементарен пример за приложението на ГИС технологиите.

В областта на устройството на територията ГИС се свързва най-вече с изготвянето на устройствени планове на общини или част от тях. Истината е, че в тях се използва много малка част от силата на ГИС. Въпреки това следващите няколко съвета могат да ви помогнат значително да подобрите работата си с ГИС, без значение кой е софтуерният продукт, който използвате.

1. Не усложнявайте излишно нещата

Всеки работил с ГИС знае, че информацията се подрежда под формата на база данни (БД). В нея в почти всички случаи се съдържа цялата информация, която имаме по даден проект – геопространствени (shape) файлове, dwg-файлове (идващи от AutoCAD, например), таблици с информация, изображения и т.н.

Виждал съм хора, които просто слагат цялата налична информация в БД и след това се „губят“ в нея и не могат да намерят по 5 минути файл, който знаят, че е там. Също така съществува и другата крайност – всичко да е толкова подробно подредено, че затруднява всеки друг, който отвори вашата БД.

Затова не прекалявайте и не усложнявайте излишно БД. Изберете един метод и се придържайте към него. Дали ще си подреждате файловете по време, дали по вид на източника, зависи изцяло от вас, но премислете преди да започнете всеки нов проект на ГИС. Структурата на БД е почти половината работа при манупулациите в последствие.

И последно, въпреки че реално БД на ГИС може да е безгранична (стига да имате достатъчно дисково пространство и бърз компютър), силно препоръчва за всеки нов проект да си правите нова БД, дори да използвате вече налична информация.

2. Използвайте само тези приставки, които наистина са ви необходими

Знам че всеки от нас се изкушава да сложи възможно най-пълната си версия по отношение на програмите, които използва, но с ГИС това не е най-доброто решение. Особено за по-начинаещи потребители. Има приложения (plug-ins), които реално може никога да не ви се наложи да използвате. В същото време те допълнително усложняват намирането на дадена „команда“ или стартирането на конкретен анализ (тук е важно да кажа, че понякога има много сходни като имена приложения, но вършещи съвсем различни неща). Затова, особено при изучаване на програмата препоръчвам да се започне с основното и след това да се надгражда, когато се появи необходимост. Така ще може по-лесно да свикнете със софтуера и да разберете кои приложение за какво са. А да и ако обичате на принципа „проба-грешка“ да изучавате дадена програма, грешките ще са доста по-малко.

3. Направете си план за споделяне на информацията

Колкото и добре да работим на ГИС в даден момент ще се наложи да споделим тази информация с други хора. Понякога, даже доста често, pdf или jpeg/tiff-файлове не са решение. Затова е добре да имаме концепция в главата как ще споделяме файловете. Дали ще изпращаме само шейп-файлове (shape/.shp), които не могат да съхраняват визуализациите, които сме правили върху тях или връзките с други файлове, или ще правим „пакети“, които да съдържат и информация, и визуализация, или пък ще пращаме цялата БД (със символи, стилове и т.н.) е решение което, ако се взема на по-ранен етап може да спести много главоболия. Също така, още в началото, ако знаете, че ще правите обмяна на файловете да отделите време с другия човек и хора да обсъдите начините на размяната им.

4. Редовно осъвременявайте данните си

Има данните, които веднъж дадени ви трудно могат да се осъвременят, така че да са актуални. Например, кадастър на община, освен ако нямате контакти в съответната администрация, трудно може да поддържате. Но пък други данни, като тези от националната статистика, различни публични регистри, могат да бъдат редовно поддържани. Така при започване на нов проект ще сте сигурни, че имате летящ старт и анализите ви ще са  адекватни на актуалната ситуация.

5. Използвайте отделни файлове при изготвянето на финалния продукт

Това е едно от нещата, които научих по доста труден начин. По време на работата си по един от първите ми проекти, всички финални схеми ги „печатах“ (експортвах) от един файл – пусках, спирах шейпове, нагласях рамки на чертежа, легенди, антетки и т.н. Сигурно за 10 схеми ми отнемаше по няколко часа, докато ги експортна във файл за печат. Да, обаче на един от тях видях грешка и трябва да се върна почти в началото – спирания, пускания и т.н. Загубих още толкова време. Затова към днешна дата винаги се стремя всеки от финалните ми продукти (схеми) да е на отделен файл, който мога да оформям, както си пожелая.

6.  Не бързайте да минавате на последната версия на програмата

Някои програми се обновяват доста бързо. Особено тези с отворен код. Изкушението да преминете до последната версия винаги е голямо, но препоръчвам да изчакате минимум един месец, особено ако сте нямали бъгове с досегашната версия на програмата ви. В повечето случаи ъпдейтите не добавят чак толкова много нови неща, но пък могат да прецакат нещо старо и работещо, което използвате ежедневно, а това ще ви донесе доста нерви.

7. Персонализирайте си полето за работа

Още от ученическите години развих умението, ако използвам дадена програма в значителна част от времето си, да отделям по 30-40 минути, ако е необходимо и повече, за да си персонализирам полето за работа (интерфейса й). Тези наглед загубени 30 мин. в последствие се връщат многократно в спестено време за търсена на някоя команда. Поставяйки най-често използваните от вас функции на достъпно място ще сведе до минимум ровенето из менютата на програмата. А в случая на ГИС това отнема значително време.

Това бяха седем съвета за увеличаване продуктивността ви при работа в ГИС. Особено, ако сте начинаещи.

Вашият коментар