Интерактивна карта на културното наследство на Пловдив

Пловдив е град, който е богат на материални културни ценности. Едва ли има посетител на града, който да не се е разходил в Стария град, не се е снимал около или в Античния стадион. Но освен популярните места, които са известни на всички, има и такива не толкова популярни, а също толкова ценни. Например, не са много хората, които са влизали в търговския център на Главната, за да видят част от седалките на римския стадион. А единица са тези, които са се интересували от историята на къщите, които в момента са музеи, банки, галерии, заведения и т.н. От доста време съм разсъждавал и дискутирал с много хора, че Пловдив трябва да има подобна карта, която да позволява потребителя да научава повече за богата история на града. Най-после това е факт.

Информация за тази карта намерих напълно случайно в официалния сайт на Община Пловдив. А би следвало доста широко да се рекламира разработената платформата. В нея са събрани данните за културните ценности на територията на Пловдив, като се класифицирани по вид, категория и период. Освен единичните културни ценности може да изберете платформата да ви покаже имотите, които имат културни обекти в тях.

След избирането на обект може да видите снимка на обекта/мястото, точните координати, както и още малко допълнителна информацията за него. За част от обектите има и исторически факти, което прави платформата освен информативна и образователна.

Изключително интересна е опцията да си правите маршрут до даден обект, по която авторите може би имат все още работа, за да е по-лесна ориентацията и работата с търсачката. За другите опции, легенди и работа с платформата е изготвена доста добра и разбираема „помощ“, включително с визуално обяснение.

Адресът на интерактивната карта е: http://83.228.106.120/plovdivkin/google.php

Надявам се общинските власти да помислят за закупуването на домейн, който е лесен за помнене и user/google friendly. Или просто да използват адреса на общината с подходящо разделение.

Сега ви оставям да разглеждате стотиците обекти както в центъра на Пловдив, така и извън него. Да, не се фокусирайте само върху централната градска част. А авторите на платформата споделят, че тя е в процес на обновяване и скоро може би ще има още обекти, информация за тях и други опции.

Вашият коментар