Няколко начина за подобряване на въздуха в градовете

Градовете в днешно време концентрират над половината от населението в световен план, а в България – над 70%. Освен това, преглеждайки данните от официалната статистика в страната ни по-голяма част от населението е съсредоточено в 10-тина града, които са подложени на екологичен натиск.

Последните 2-3 години се говори основно за София, но в същото време Пловдив е градът в България с най-малко зелена площ на човек. Освен това безветрието в Пловдив и увеличаващите се с бързи автомобили силно понижават качеството на въздуха. В общественото пространство се прокарва идеята, че това се дължи главно на личните МПС, които силно замърсяват околната среда и образуват задръствания. Дори Стойне Василев (създателят на SmartMoney.bg) беше задал въпрос: „Трябва ли всеки у нас да има автомобил (не е ли много евтино), което причинява задръствания, замърсяване и т.н.?“

В същото време днес се появи информация, че към 1 ноември 2017  г. в България за регистрирани под 37 хил. нови МПС и над 306 хил. употребявани такива. Над 143 хил. броя са на повече от 10 години. Така регистрираните МПС са 3 663 313 (най-вероятно са доста повече, защото често четем или чуваме как се хващат шофьори на коли с прекратена регистрация), като от тях над 1, 38 млн. са над 20 години, а още над 1 млн. са напуснали фабриките в интервала преди 16-20 години. Модните електрически автомобили са 329, докато хибридните 3067 г.

Според Европейската агенция за околна среда (EAA) най-голям принос за замърсяване на въздуха в европейските градове има автомобилният трафик. A според Световна здравна организация близо 3 млн. души са починали през 2016 г. заради болести, свързани със замърсяването на въздуха.

Притежанието на личен автомобил определено е фактор в замърсяването на околната среда, но не е единственият, както и най-големият в България (противно на твърдението на EAA).

Въпреки това, ако искаме да намалим броя на личните коли или поне да вдигнем средната възраст на парка ни, има няколко мерки, които според мен могат да се предприемат.

Първо, забранява се регистрацията/пререгистрацията на МПС над 20 години, аз бих казах над 15 (но нека на първо време сме толерантни). Така ще се спре препродажбата на коли за по 1000-2000 лв. Нека, който си има такава кола да си я кара, докато изнемогне. След това се бракува или се търси пазар из азиатските държави. Така по естествен път след 5-10, дори 15 години теоретично ще сме се отървали от близо 2 млн. автомобила (над 20 години и тези между 16-20, които ще са остарели).

Второ, изключително важно. Активна работа с представителите на автомобилната индустрия у нас. И насърчаване при закупуването на нов автомобил и връщането на стария да се получава ценова отстъпка или намаляване/отпадане на данъка за периода на гаранция на автомобила. Първото големите представители вече го правят. От няколко години виждам кампании тип „върнете стария си автомобил и ще получите до ХХХХ лв. (допълнителна) отстъпка.

Трето, то е свързано отчасти с предишното – за отпадане или намаляване на местния данък. Оставам с впечатлението, че в България се насърчава закупуването на автомобили на старо, много старо. Някак си не виждам справедливост в собственика на кола която е на 15 години да плаща данък който е в пъти по-нисък от собственика на нов автомобил, чиято кола покрива последните възможни стандарти. За да сме коректни трябва да кажем, че данъкът на МПС, което отговаря на ЕВРО 6 стандарта има 50% по-нисък данък, но дори и тогава той е в пъти по-висок от колите-тинейджъри.

Четвърто, изключително строг контрол при преминаването на техническите прегледи. Нека поне веднъж в година собственикът на автомобила се погрижи за него – най-малкото да си смени изгорелите крушки, защото все по-често по пътищата се натъквам на превозни средства, на които не им работят задните фарове (често и двата), предните – един работи, един не. Това особено в тъмните часове създава предпоставки за инциденти.

Пето, считам че притежанието на кола не следва да се разглежда, като конституционно такова (то и за това не е записано в нея). Според мен, има нещо сбъркано в това шофьори да притежават кола за 1000 лв., а в джоба си да носят телефон за 1800 лв. Или телевизорите в къщите ни да са по-скъпи от кола на старо (или нов внос). Като прибавим и другите джаджи, маркови дрехи и т.н. се получава, че по теб са хвърлени 2000-3000 лв., а колата е 3 пъти по-евтина.
Естественото ограничение за достъп до евтини коли е възможно да качи хората на велосипеди в града, а не имитацията на велоалеи и опитите за принуждаването им, защото София щяла да става Амстердам на Балканите и други подобни.

Шесто, със законодателни промени винаги е възможно да се забрани вноса на определен тип двигатели, например дизелови (както ще го направят Париж, Атина и Мадрид), чиято ефективност е спорна, а горивото за тях отдавна не е драстично по-евтино от бензина.

Седмо, създаването на стикер, който да се дава само за автомобили, покриващи определени изисквания (и те да не са занижени!). Съдейки по данните на МВР това едва ли ще повече от 1/3 от автомобилния парк в страната. Тези стикери могат да се използва за пропуск в централните части на градовете. Коли без подобно означение няма да бъдат допускани и ще им се налагат глоби. Така и вторично ще се реши още един проблем – задръстванията по централните части на големите градове.

Осмо, вече извън автомобилната тема. Работата с хората в градовете да не ползват т.нар. „твърдо“ гориво – дърва и въглища – за отопление през зимата ще окаже моментално влияние върху качеството на въздуха. Това вече се усеща, че и вижда с идването на зимните месеци. Ароматът на изгоряло е навсякъде, а понякога се чудиш дали ходиш в мъгла, или смог.

Девето, крайно време е да започне широко да се говори за фасадно или покривно озеленяване. Големите ни градове са изпълнени с панелни квартали, чиито покриви са плоски и могат да бъдат използване за активни озеленителни мероприятия, а в бъдеще – защо не и за отдих.

Десето, засаждане на дървета и опазване на съществуващите зелени площи. Това е особено важно за градове като Пловдив, на чиято територия зелените площи в най-скоро време ще се превърнат в малки оазиси и ще се ценят като от нюйоркчани Сентръл парк (Central Park). Не случайно казват, че горите са „белите дробове“ на Земята.

Вашият коментар