Световни примери за запомнящи се фонтани

С усещането за пролетно време в България и вече чукащото на вратата лято все по-често виждам хора, които се снимат около фонтаните на НДК в София или пък на фонтана пред Президентството. Сигурно е подобно и положението около „Пеещите фонтани“ в Пловдив, както и в всеки по-голям град, чиито център си има построено подобно съоръжение. В това разбира се няма нищо лошо – хората ги възприемат като атракция и се снимат на техния фон.  Да, но по света има фонтани, които са наистина като атракция и си заслужава да им отделиш от времето си, за да ги разглеждаш и да се снимаш в/около тях. Още си спомнят, когато за първи път видях така наречените „сухи“ фонтани в Италия. Едва 2 години по-късно в България активно се заговори за тях, а даже и бяха изградени няколко (включително пред  Мол България в София). Приятен спомен у мен остава и първият фонтан в търговски център, който видях в Екселсиор в Пловдив. Направен така, че все едно водата извира от скалата.

Предполагам и голяма част от вас за чували за фонтана в Лас Вегас „Беладжио“ (Bellagio) и неговото шоу в едноименния хотел и казино. В следващите редове ще се опитам да откроя няколко забележителни фонтана, които разнообразяват градската среда и я правят запомняща се. Искам да подчертая, че те не са подредени в някаква своеобразна класация.  И така, започваме.

Източник: kassel.de

Водните каскади от статуята на Херкулес, Касел (Kassel), Германия. Едва ли съоръжението може да се нарече фонтан, но пък за сметка на това е част световен паметник на културата – Water features and Hercules within the Bergpark Wilhelmshöhe – обявен за такъв през 2013 година. Изграждането му е в израз на подчертаване на абсолютната власт на монарха, а проектът е на италианския архитект Джовани Гуерниеро (Giovanni Guerniero).

Господ на дъгата, Стокхолм, Швеция. Пореден пример за съчетанието между монументалното изкуство с водата. Статуята е висока 24 метра, разположена на входа на Стокхолм по вода и показва как Господ поставя звезди в небето и ангел, който му помага. Въпреки, че фонтанът е изграден през 1995 г., той има дълга история. Неговият автор Карл Майлс (Carl Milles) прави макет още през 1945, за почете създаването на ООН. Години след това неговият асистент прави статуята в сегашния й размер.

Келър парк, Портланд, САЩ. Този градски парк с фонтани е награден от американската асоциация на ландшафтните архитекти, но по-важното – концепцията му е дело на българката Анджела Данаджиева (Angela Danadjieva). Бетонният фонтан, открит през 1970 година, е все още основен акцент в парка, както и атракция са посетителите му.

Кристалните светове на Сваровски (Swarovski Kristallwelten), Австрия. Всъщност фонтанът представлява входа към музея, който се намира в Уатенс (Wattens), близо до Инсбург, и загатва само за частица от това, което може да видите в музея, освен популярните кристали „Сваровски“.

Мустангите в Лас Колинас, Тексас. Понякога съчетанието на фонтан със скулптури може да има невероятен ефект, особено ако изразява историята на дадено място. Такъв е случаят с фонтана изграден в щата Тексас, САЩ. Наглед елементарен фонтан се е превърнал в атракция само, защото през него „галопират“ стадо мустанги – исторически значими за почти цял Тексас.

Moonlight Rainbow Fountain на моста Банпо (Banpo bridge) в Сеул. Фонтанът е регистриран в Книгата на рекордите на Гинес, като най-дългия фонтан на мост. Той е с дължина от над 1 км и използва 190 т. вода в минута. За да се постигне ефекта на дъгата са монтирани близо 10 000 лед светлини, които придават на водната струя съответния цвят. Фонтанът изцяло се захранва с водата от реката, която се рециклира преди да се излее отново в нея. А според градската управа това символизира стремежът на града към внедряването на екологични практики.

Магическият кран, Испания. Фонтан, който на пръв поглед предизвика истинско учудване у мен. Той е с формата на кранче на чешма, която все едно левитира във въздуха и от което тече вода. Намира се в аквапарка на Кадис (Cadiz), което не го прави чак толкова достъпен за широката публика, но въпреки всичко идеята му е невероятна.  Толкова, че даже я има реализирана и на други места в Испания и Великобритания.

Източник: pinterest.com

Магическият фонтан на Монтжуик (на испански Fuente mágica de Montjuic), Барселона, Испания. Съоръжението е открито през 1929 г. за Световното изложение в Барселона и се състои и три кръга с над 3000 отвора, които могат да изтласкат 2600 литра вода за една секунда. Първоначално се е смятало, че изграждането му няма да е възможно, защото проектантът Карлос Буигас е бил готов с проекта само 1 година преди изложението. Но след, като при строежа са ангажирани над 3000 души всичко е преминало успешно. По време на гражданската война в Испания съоръжението претърпява сериозни поражения и не функционира до 1955 г. Фонтанът е популярен с това, че е част от спектакъл „звук и светлина“, в който звучат класически и съвременни изпълнения, а водните струи интерпретират музикалните произведения.

Мета(л)морфози, Шарлот, САЩ. При този фонтан по-скоро акцентът попада върху металната скулптура с формата на глава, която е съставена от над 2 дузини стоманени плоскости, които се въртят през определен период от време, за да я образуват. Главата е заобиколена от басейн, в който се излива водата на фонтана, но само когато се е образувала „устата“. Дело е на чешкият скулптор Дейвид Черни, който преди години стана известен и в България, след като изобрази страната ни като тоалетна в една от неговите инсталации.

На живо движението на съоръжението може да следите от този линк: davidcerny.cz/startEN.html

Източник: davidcherny.cz

Танцуващите фонтани на хотел „Беладжио“, Лас Вегас, САЩ. Те са една от забележителностите в „града на греха“. През определено време (в зависимост от частта на деня) се провеждат спектакли, съчетаващи звук, светлина и вода. Фонтаните са толкова успешни, че в последните няколко години за изкопирани в Дубай, ОАЕ и Манила, Филипините.

А на шоуто може да се насладите чрез видеото.

Фонтанът в Дубай Мол, ОАЕ. Фонтанът е един от основните акценти в търговския център. Той е висок 24 метра и е украсен със скулптури на гмуркачи, които все едно са уловени в полет към водата.

Фонтанът „ди Треви“, Рим.  Това е сигурно един от най-известните фонтани в света. Името му произлиза от това, че свързва три улици. Фонтанът е построен през 1762 г. от Николо Салви, а скулптурите са дело на Пиетро Брачи. А само на броени метри от него се намира черквата „Св. Викентии и Св. Анастасии“, която се използва от Българската православна църква.  А ди Треви показва, че не е нужно един фонтан да е съвременен , голям и „напудрен“, за да се стичат туристи към него и да пускат монети. Впрочем парите, които сте събират ежегодно от него възлизат на над половин милион евро. Така че следващия път като сте там и хвърляте монета, да знаете, че извършвате благородно дело.

Фонтанът в търговския център в Бусан, Южна Корея. Отново пример как може да се разнообрази преживяването на хората, посещаващи подобни публични сгради. Изключително финен фонтан, чрез който могат да се показват различни изображения посредством водната му струя. Малко ми напомня за сериалите и светлината, която показват преди някой да се телепортира. Част от очарованието му може да видите във видеото.

Фонтанът на изненадите, Лима, Перу. Съоръжението представлява тунел от вода дълъг 35 метра, като предизвикателството е да минеш през него и да останеш сух на финала. Фонтанът е част от Lima’s Circuito Mágico del Agua (Magic Water Circuit), отворил през 2007 година и струвал 13 млн. долара, съставен от 13 фонтана – част от тях интерактивни, а други – истинско предизвикателство да минеш през тях. Целият комплекс е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като най-големия комплекс от фонтани в света, изграден в паркова среда.

Фонтанът в Древния град (Bodhisattva Avalokiteshvara), Тайланд. Тайнланд последно време е популярна туристическа дестинация у нас. Но колко от вас са били историческия комплекс „Древният град“? Той е изграден с формата на самата държава, а забележителностите които може да видите в него са многобройни – над 100 монумента, разположени на площ от 320 ха.

Източник: pinterest.com

Фонтанът в Националния музей на африканско-американската история и култура, Вашингтон, САЩ. Този фонтан привлича с простотата си, но в същото време поставен на много подходящо място. Струята му създава впечатлението за портал между световете или за светлината при телепортиране по филмите. Освен това може да се погледне и от горните етажи, което създава съвсем различно усещане. При всички случаи нашите музеи могат да почерпят вдъхновение за „разчупване“ на санитарната среда, която битува в тях в момента.

Изтчник: arcdaily.com

Фонтанът във Валенсия. Той се намира в Playa de la Malvarrosa и е известен просто като „фонтана на водната лодка“ (Fuente del Barco de Agua на испански). Конструкцията му, съчетана с водата, създават впечатлението на лодка, която е разпънала платното си по време на плаване. Изграден е на самата плажна ивица и се вписва по прекрасен начин в околната среда.  Подобен фонтан има изграден и в  Испосенде, Португалия, както и в Израел.

Източник: notesontheroad.com

Фонтанът в Станция Осака, Япония. Първо, въпросната станция си е направо град в града – в нея може да намерите почти всичко (има търговски център, кино, заведения за хранене, връзка с метрото, различни автобусни линии, фитнес център и т.н.). Там, близо от южната сграда (South Gate Building), се помещава фонтан, които показва часа и различни графични форми, предварително зададени в компютър. Изображенията са изцяло изградени от вода и светлина. Авторът на фонтана е местната фира „Коел“ (Koel), която има изградени атракционни фонтани и в други градове в Япония.

Фонтанът на крал Фахд, Саудитска Арабия. Това е пример за това, че ако не може да го направим оригинално може просто да го направиш „най“. В случая това е най-високият в света, като струята вода се изхвърля до около 300 м над Червено море. През нощта водната струя се осветява в различни цветове с помощта на над 500 прожектора.

Човек на дъжда /Rainman/, Флоренция, Италия. Този фонтан е за пример как с малко средства, но силна идея и поставен на правилното място може да се превърне в мини-забележителност в един град. Човекът на дъжда (L’Uomo della Pioggia на италиански) е подарък на града от Jean-Michel Folon, направен през 2002 година. Статуята е висока 3 метра, а водната стрия пада под формата на чадър върху нея. А ако искате да я видите на живо може да го направите като отидете на кръстовището на Lungarno Aldo Moro and viale Enrico de’ Nicola, близо до Ponte di Varlungo.

Скоро очаквайте и публикация, която ще бъде посветена на фонтаните в българските градове.

*Освен ако друго не е посочено, източникът на изображенията е wikipedia.org.

Вашият коментар