Най-посещаваните сайтове свързани с урбанизма

От доста време се каня да „изтупам“ информационните си източници и да публикувам част от тях, за да могат да се използват от всички, които по един или друг начин са свързани с професията на урбаниста. Все още не намирам достатъчно време за това, но пък за компенсация ще ви представя топ 20 на най-посещаваните (популярни) сайтове според сайта „The Global Grid„. Не малка част от представените сайтове в тази своеобразна класация от дълги години са в „отметките“ ми на браузъра. Без повече излишни приказки започваме в низходящ ред:

20.  Center for Neighborhood Technology.

Това е изследователска НПО, базирана в САЩ, която се посветила на подобряването на градските икономики и околна среда. За тази цел провежда различни изследвания и реализира проекти, които са публикувани на сайта й. Информацията може да се използва като източник на вдъхновение или просто за запознаването с добри практики в областта.

19.  Future Cape Town

Поредната НПО, която обаче е базирана в Южна Африка и подкрепя демократичните процеси в планирането на градовете. В сайта може да се информирате за новини и казуси относно планирането в Африка, което често остава встрани от популярните, международни информационни канали.

18. . Congress for the New Urbanism

Сайтът е посветен на модерното (поне допреди няколко години) течение наречено „Нов урбанизъм“ и организацията, която го представлява пред света. В него може да се запознаете както с това какво е „нов урбанизъм“, така и с проектите и други полезни инструменти, разработвани от сдружението. Лично мен ме впечатли богатството на информация спрямо това, което беше преди 4-5 години.

17.  The City Fix

Онлайн платформа за новини, публикации на изследвания в полето на градската устойчивост. Създателите й са си поставили за цел да създадат глобална мрежа от писатели, урбанисти, дизайните, инженери и граждани, които работят, за да направят градовете по-добро място за живот. За близо 10 години платформата има собствени бази в Турция, Бразилия и Мексико, като по този начин статиите са достъпни на английски, турски, испански и португалски езици.

16.  Planning Magazine

Както е видно от името на сайта това е онлайн списание, посветено от урбанистични теми. Издателите му са базирани в Англия, така че основните новини са от Острова.

15. Smart Growth America

Организация с фокус върху транспорта и икономическото развитие в САЩ. На сайта ще може да намерите много примери, доклади, уебинари, ръководства и друга полезна информация именно в тези области. Те обаче са си отнесени към американската действителност.

14.  100 Resilient cities

Финансиран щедро от фондацията на Рокфелер, сайтът има за цел да покаже успешни практики свързани със създаването на устойчиви градове. Преди да бъдат подбрани 100-те града, участници в мрежата, имаше дълго изследване по различни критерии, след това гласуване в Интернет. За съжаление България не участва в тази мрежа, но това не ви пречи да разгледате градовете, да се запознаете с техните проблеми и да прочетете как част от тях се решават.

13.  Sustainable Cities Collective

Един чудесен портал за новини в много различни области, в който пишат автори от цял свят. Това го прави с много широко световно покритие от казуси и информация.

12.  Strong Towns

Медия, която е насочена към аудиторията в САЩ, но има много интересни истории със свободен достъп. Целта на авторите е да създадат едно общество, ангажирано с проблемите на градовете и кварталите.

11.  New Geography

Сайтът дава възможност на различни автори да публикуват новини в различни категории – от политика, през икономика, до планиране. Част от статиите са авторски, други са посветени на различни доклади. Въпреки че голяма част от съдържанието е насочено към американската действителност, съм сигурен, че ще намерите интригуващи и поучителни статии. А защо да не напишете една?

10. Project for Public Spaces

Този сайт изобилства от информация за тези, които се интересуват от популярния последните години подход „placemaking“ и моделирането на публичните пространства. Сайтът обяснява теорията, която стои зад термина „placemaking“, съдържа множество казуси и успешни практики по света. Освен това чрез сайта може да станете член на организацията.

9. UN-Habitat

Сайтът на програмата на ООН, насочена към осигуряване на по-добро бъдеще на градовете по света. Тук ще намерите много, ама наистина много информация и данни, по темите, с които се занимава агенцията. Може би най-ценната секция на сайта е „urban knowledge“, която е посветена на ресурсите. В нея ще намерите препратки към сайтове с публикациите, статистическите данни и други. Единствен недостатък на този сайт е, че понякога е доста бавен.

8. American Planning Association

Официалният сайт на Американската асоциацията на урбанистите. Може да се каже, че е еквивалентът на Камарата на архитектите в България /КАБ/, само че разликата в представяната информация е доста различна.

7. Planetizen

Освен ако не сте първи курс студент по урбанизъм или случайно попаднали на тази страница, просто няма начин да не сте чували за този сайт. Може би една от най-старите платформи за нови, посветените на урбанистичните проблеми и любимо място за всички практикуващи професията. Представя новини от множество информационни канали, но има и ексклузивно съдържание. Освен това прави класации на книги, университети, както и има възможност за записване на курсове за специализация.

6.  City Metric 

На пръв поглед този сайт е прекалено високо поставен в класацията. Той е част от популярното британско списание „New Statesman“, което се свързва с политическа и културна журналистика от 1913 г. Стартира през 2014 г. с основна цел да създаде урбанистично списание, което „взима сложните и технически идеи от света на градското планиране и ги прави достъпни на широката публика“. За тези над 2 години в сайта са публикувани от кратки новини до есета, показващи връзката между градската форма и икономиката, и разбира се много карти. Сайтът си партнира с Центъра за градове (Centre for cities) и на сайта може да видите и свалите много информация по различни индикатори свързани с градовете във Великобритания.

5. Next City

Съдържанието на сайта е свързано предимно с големите градове, като се опитва да „покрива“ темите за технологиите, културата, икономиката, инфраструктурата и политиката, които оказват влияние върху градската „сцена“. Освен това са налични електронни книги, част от които със свободно сваляне, други – чрез платено членство.

4. Urban Institute

Това е официалният сайт на базираната във Вашингтон тинк-танк (think-tank) група. В онлайн платформата ще намерите изследвания, доклади и информация за събития, публикувани от института. Експертите на организацията редовно публикуват статии свързани с различни проблеми на градовете и представящи текущите им изследвания по темите. Не пропускайте да разгледате на сайта и секцията „data/viz“, в която ще намерите много интерактивни карти и графики.

3. Streetsblog

В подножието на финалната тройка, авторите са класирали сайт, които е свързан с актуалните и дори бих казал модерни теми за алтернативни форми на придвижване в града и публичните пространства. В него може да прочетете новини само по тези специфични теми и само от големи американски градове.

2. City Journal

Онлайн версията на списанието, издавано от Манхатънския институт (Manhattan Institute), дава възможност за достъп до качествени статии в 11 категории – изкуство и култура, градове, образование, здравеопазване, икономика, инфраструктура, политика, технология, социален ред, безопасност и други.

1. CityLab

Да, това е един сайт, който според мен всеки свързан с проблемите на градовете трябва да има в „отметките“ на своя браузър. През годините CityLap се разви много, с което и читателите му станаха повече, а авторите още по-мотивирани. Изведнъж този сайт се превърна в място за новини за урбанистите по цял свят, наред с Planetizen и за тези, които искат достоверна, но в същото време написана на разбираем език, информация. Разбира се, и тук има секция, в която да разгледате много карти и да почерпите вдъхновение за идеи как да презентирате информация в проектите си.

Вашият коментар