Източник: nacto.org

Ново ръководство за урбанисти показва начини за изграждане на безопасни улици

Източник: nacto.orgНационалната асоциация на градските транспортни управи (The National Association of City Transportation Officials – NACTO) и Global Designing Cities Initiative преди дни публикуваха Глобално ръководство за изграждане на улици (Global Street Design Guide). То има претенцията да бъде първият световен стандарт за реконструкцията на градските улици, така че те да бъдат по-безопасни за всички участници в движението. Ръководството се финансира на фонда на бившия кмет на Ню Йорк Блумбърг, който е известен с това, че затваря Times Square за автомобили.

Книгата е съставена на примери от 72 в 42 страни, които в крайна сметка водят до определянето на 21 улични типологии и включването на планове на 50 улици и кръстовища, показани в „преди“ и „след“ състояние. Цялостната концепция е подчинена на актуалните тенденции в планирането и в унисон на това, което иска да направи Столична община с наемането на Ян Геел. А именно: поставя пешеходеца на първо място, следван от колоездача, транзитното движение, публичния транспорт и най-накрая шофьорите с лични автомобили.

Подчертава се важността на споделените улици както от гледна точка на безопасността, така и ефективността им. Ръководството почива на емпиричните данни на NACTO за последните 15 години, които сравняват улица ориентирана към колите със споделена такава. В него е написано, че улица за колите с капацитет 12 300 души на час би имала капацитет за 30 100 д./час, като споделена, изградена специално за колоездачи, пешеходци,  публичен транспорт и коли.

Един от многото примери в книгата е този от Богота, който има една от най-натоварените публични транзитни системи за транспорт. Тя е „отговорна“ за повече от 4 млн. пътувания дневно и около 64% от всички пътувания в града. Бившият кмет Енрике Пенялоса (Enrique Peñalosa) споделя, че „улиците са основите на цялата градска социална структура – работа, игра, пазаруване и т.н.“ А с ръководството „градовете за първи път имат цялостен източник как да се създават градовете, така че да функционират за всички обитатели“.

Според мен това е задължително четиво за съответните отдели на всяка градска управа, но дали ще достигне до нашите географските ширини само времето ще покаже. А докато го чакаме, може да видите част от изображенията в книгата.

*Всички изображения са от nacto.org.

Вашият коментар