Детайлен анализ на градската среда в района на ул. Иван Асен II и кв. Яворов

Още от студентската скамейка съм вярвал, че урбанистът трябва да е по-скоро медиатор между местните общности и властта, а не фигурата с готовите решения. При работата си винаги съм се опитвал максимално точно да представя гледната точка на хората по начин, който е административно и регулаторно издържан. Да, в някои случаи се налага да се взимат „технократски“ решения за развитието на територията – ако хората не са достатъчно активни или просто не могат да разберат, че промяната в общото неизбежно влияе и на частния им интерес.

Не е тайна, че и действащата ни нормативна уредба също не поощрява активното включване на гражданската позиция при устройственото и стратегическото планиране. Способ отдавна познат на голяма част от западните и източни държави (не винаги само развитите!). Затова за мен беше изключителна радост, че Столична община, чрез програма „Европа“, финансира проект, чиято цел е да оптимизира градската среда и да активизира общественото мнение за развитие на конкретна територия. Като част от екипа имам големи очаквания, които се надявам да се оправдаят. „Експерименталното поле“ е кв. „Яворов“ и района около ул. „Иван Асен II“ в София (може да видите на картата точните граници) и за близо половин година трябва да се извърви нелекия път към реално общностно планиране. Повече за дейностите по проекта може да разберете в тази публикация или от сайта на Съюза на урбанистите в България, които са водещата организация в него.

След цяло лято анализи може да се каже, че професионалната и експертна работа е свършена. На ход са местните общности да определят визията си за средата, в която работят и/или живеят. От този момент екипът на проекта взима ролята да медиатор и основната цел е да провокира хората сами да вземат решение за района си. С нетърпение очаквам резултатите от първите фокус-групи, за да проверя за себе си колко обществото е съзряло и взима отношение към развитието на градската среда. Изводите от сесиите с местните общности ще бъдат обявени съвсем скоро, а до тогава всеки, който се интересува от градско планиране, живее в района на ул. „Иван Асен II“, иска да види с какви средства за визуализация си служат урбанистите или просто му е любопитно, може да посети изложбата, представяща експертните анализи на територията. Тя ще бъде открита на 15 септември (четвъртък) в кино „Влайкова“ на ул. „Иван Асен II“ 11, от 18:30 ч. Анализите ще бъдат изложени до 29-ти, а в някои дни може да намерите и човек от организаторите и да им зададете въпрос по проекта или просто да си поговорите за квартала.

В изображенията по-долу може да видите част от схемите на т.нар. „теренно проучване“, което се проведе през лятото.

*Използваните изображения в тази публикация са правени в рамките на проекта „Сподели Квартала“ и са публикувани с разрешението на екипа.

Вашият коментар