Google maps показва „зони на интерес“ в градовете

Ако използвате често приложението Google Maps на телефона си или директно в браузъра, сигурно ви е направило впечатление, че от известно време в градовете се появиха едни оранжево-кафяви „петна“ вместо обичайния сив цвят.

Първоначално идеята ми беше, че това са жилищни зони (кафявото е цветът, който се използва за маркирането им в устройствените планове), но след внимателен преглед, особено на българските градове, се оказа, че въпросният цвят присъства предимно в централните части на населените места. Следващото ми предположение, логично, беше да си помисля, че това са търговските зони. Но повторен преглед на картите на София и Пловдив показа, че не всички подобни площи са маркирани.

В крайна сметка се оказа, че това са „зони на интерес“ (аreas of interest, както ги наричат от Гугъл), в които има много активности и може да направите много неща. Според официалния им блог те са създадени чрез специален алгоритъм на базата на концентрацията на ресторанти, магазини, барове и др. Идеята на Гугъл е, ако попаднете на ново място, да може лесно да се ориентирате за забележителностите, като просто натиснете на оранжевото петно и ще ви изкара подробности какво има в нея.

По този начин Гугъл се опитва индиректно да влия на ориентацията в градската среда на хората, особено на туристите в даден град и да го насочва към места, които се рекламират чрез каналите им за реклама. В същото време е възможно да се пропуснат наистина интересни зони, но със слабо присъствие в Мрежата. Ако се върнем на алгоритъма, който реално е базиран на места, на които можем да харчим пари, а не, например, някой музей или жизнено пространство (например, около Народния театър в София), ще разберем, че машинното определяне на тези зони не е най-доброто решение на Гугъл.

Вашият коментар