Актуална информация за европейските градове и региони

Ново проучване на Съвета на европейските общини и региони (Council of European Municipalities and Regions (CEMR) изследва структурата на повече от 40 европейските държави и дава най-важната информация отнасяща се за градовете и регионите на 42 страни. В синтезиран вариант е представена формата на управление, административните нива и техния брой, какви са компетенциите на местните власти и други ключови данни за страните.

Изследването се прави за втори път след 2012 година, което позволява данните да се сравняват. А част от изводите от тях са, че през последните 3 години броя на единиците на най-ниското ниво на самоуправление намалява с 1.6%. (за сравнение, в България се увеличава с 1 бр. – новата община Сърница), ако не броим Турция. Включвайки южната ни съседка картината коренно се променя – намаляването е 15%. Към момента на изследването в Европа има 129 472 населени места, 1 401 провинции и 401 региона. Последните пък нарастват с близо 10% от 2012 година.

Любопитен факт е, че кметовете в почти всички административно-териториални нива се избират за мандат от 4 години.

По отношение на регионално развитие единствено Франция е намалила броя на регионите си от 27 (2012 г) на 16 (2016 г.). Шест държави имат 3 степенна форма на самоуправление – регионално, междинно и местно. Това са Белгия, Франция, Германия, Италия, Полша и Украйна.

А през последните години Ирландия (+3), Албания (+12) и Латвия (+5) са добавили регионално ниво към административно-териториалната си структура.

Интересното, в контекста на обсъжданията за промяната на изборния кодекс в България, е че едва в 5 страни е въведено задължителното гласуване – Белгия, Кипър, Гърция, Люксембург и Турция.

Целият доклад може да прегледате по-долу. Ако не ви зарежда публикация, може да опитате да я отворите от тук. Или направо да си го изтеглите в pdf на този линк.

Вашият коментар