Мобилни приложения за урбанисти (издание 2)

Преди малко повече от една година се появи първата ми статия по темата с мобилните приложения за урбанисти – „Мобилни приложения за урбанисти“. От тогава до сега доста неща се промениха, включително в света на мобилните комуникации. Актуални станаха телефоните с по-големи екрани, техническите им параметри също се повишиха леко, което пък позволи на разработчиците да правят по-сложни и комплексни приложения, за съжаление, изискващи и повече памет и натоварване на процесора. Въпреки това, ако искате да сте в час и да ползвате телефона или таблета си и за работни задачи, е добре той да е „въоръжен“ с набор от приложения, които да ви направят по-оперативни.

Миналата година представих 11 приложения (Apps), тази ще са малко повече, а някои от тях наглед нямат пряка връзка с урбанизма, но, според мен, е добре да се знаят поне за информация.

Първо, нека се върнем на миналогодишните приложения и да проследим тяхното развитие. Така наречените офис пакети на Майкрософт и Апъл (включващи Word, Excel, Power Point или еквивалентите им Pages, Numbers и Keynote) претърпяха значителни подобрения и все повече се доближават до възможностите на пълните си версии за компютър/лаптоп. Освен това, позволяват работа в „облак“ и практически имате достъп до файловете си от всяко устройство. И двата пакета все още са безплатни, а на част от устройствата идват инсталирани по подразбиране.

Все още първенец за навигация и ориентация е Google maps (или предпочитаното от мен Maps за iOS). Единственият недостатък на Maps е, че българският език не му е любим, което прави малко трудно намирането на адреси в България, особено тези с по-сложно транскрибиране на буквите.

Тази година се появи и българското мобилно приложение на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) – LIMA (за Android и iOS). Неговата цел е в реално време да информира шофьорите за състоянието на пътната мрежа по републиканските пътища. Също така, чрез него можете да подавате сигнали за нередности – паднали дървета, аварии, катастрофи и т.н. –, докато пътувате. Има и функция, ако катастрофирате с автомобила си и той се преобърне, приложението автоматично да подаде сигнал до АПИ, а те ще го препратят към телефон 112.

През изминалите 365 дни Dropbox също извървя своя път и вече позволява много повече функции освен простото обменяне на файлове с колеги. Вече може да маркирате файловете, които искате да преглеждате офлайн, без да се притеснявате, че нямате интернет връзка. Една от новите функции е възможността да коментирате директно по документа като използвайки популярния символ „@“ пред името на човек, който също има достъп до файла, може директно да го уведомите за дадена корекция и/или въпрос. В резултат на сътрудничеството си с Майкрософт, Dropbox вече позволява и директна редакция с помощта на офис пакета (трябва предварително да го имате инсталиран).

Evernote си остава едно от най-мощните приложения за електронен бележник, въпреки че за да се възползвате от пълните му функции трябва да заплащате месечна/годишна такса. С новата версия на iOS бих казал, че голяма част от функциите се препокриват от Notes – добавяне на изображение, изрязване на интернет страница, бързо скициране, създаване на чек лист и др. Почти съм убеден, че съществува и подобно приложение за Android устройства.

AutoCAD 360 на AutoDesk все още официално се води бета версия, но след всеки ъпдейт става все по-функционално и по-функционално. Безплатната версия все така позволява разглеждането и принтирането на dwg-файлове до 10 MB и елементарни редакции по тях, както и създаването на бележки. С платената версия може да създавате нови чертежи, разполагате с библиотека с обекти, повече инструменти за чертане – стрелки, дъги и т.н. Разбира се, повишава се и големината на файла, който може да отворите и да редактирате (до 40MB).

ArcGIS вече предлагат пакет от приложения, според нуждите на различните професии. За съжаление почти всички от тях са платени, за да може да ги използвате по предназначение. Може обаче да използвате Explorer for ArcGIS, което ви позволява да качвате на сървър на ЕСРИ предварително разработени карти и след това да ги преглеждате от таблета или телефона си, а по този начин и да ги презентирате по всяко време и навсякъде. Достъпно е за Android и iOS.

Разбира се приложения като Facebook, LinkedIn, Foursquare, Twitter и други подобни, са все още актуални и полезни за намиране, споделяне и обмен на професионална информация, затова няма да се спирам на тях.

Приложението Urban World на Маккинзи енд Къмпани също тази година получи ъпдейт, който включва нови данни за някои градове. Налично е за Android и iOS устройства.

WideNoise Plus имаше потенциал, но явно поддръжката му е спряна, което го прави доста зле изглеждащо на телефоните и таблетите към настоящия момент.

Сега е ред на новите (поне за мен) приложения, които мисля, че ще са полезни, а част от тях и използвам от време на време.

Cam Scanner, както и подсказва името, превръща мобилното ви устройство в скенер. Особено подходящо е за по-малки документи (А4 формат), но се справя и доста добре с по-големите (до А3). Безплатната версия е напълно достатъчна да използвате приложението за основната му функция – сканиране. Достъпно е за Android, iOS и Windows устройства. Заслужава си и да „хвърлите“ едно око на Scanner Mini за iOS, което предлага сходни функционалности, но в някои отношения е по-интуитивно от Cam Scanner.

Insightly е приложение, което ще ви помогне да организирате и управлявате проектите си. Изключително богато на опции и интеграция с друг софтуер. Използването му ще ви позволи да си създадете досие за всеки проект и да следите неговото изпълнение, да изпращате масови имейли до всички или до част от екипа и много други. Налична е безплатна версия, която има известни ограничения, но е подходяща за лични проекти или малки стартиращи бизнеси. Налично е за Android и iOS устройства.

Augment е приложение, което ви позволява да разработите и качите своите 3D модели и да ги манипулирате в реална среда. Например, имате 3Д визуализация на сграда, отивате на терена, на който ще се строи и в реално време (а не по снимки и от разни рендери) може да видите как се вписва в околната/градска средата. Може да си го изтеглите за Android или iOS.

Theodolite на пръв поглед се опитва да вкара функционалностите на теодолитите (това е геодезически инструмент за определяне посоката и измерване на хоризонтални и вертикални ъгли при геодезически работи, може да мери и дължина при определени условия) във вашето мобилно устройство, като максимално използва съвременните GPS технологии. Моят последен досег с този уред на живо беше с устройството „Тео 020“ и не мога да коментирам сегашните теодолити, но си мисля, че приложението доста се доближава до тях. Единственият недостатък е, че е платено и е достъпно само за притежателите на iPhone или iPad.

Приложението Capture е създадено от Adobe и чрез него може да превърнете снимка в цветова тема, векторна графика или уникална четка, която после да използвате във Фотошоп, например. Налично е за Android и iOS устройства, а най-хубавото е, че е безплатно.

И докато сме на темата на Adobe, PhotoShop Express (или само PS Express) също е едно препоръчително приложение, което ще ви позволи основна последваща обработка на снимките ви, направени с телефона или таблета. С него може да изрязвате изображението, да премахвате ефекта „червени очи“, да използвате някои от вградените филтри, да коригирате основни параметри, да „туширате“ петна, които не ви харесват, както и да придавате стил на снимката си, чрез набор от рамки.

SocialCyclist е приложение, което се надявам да добие по-широка популярност. Чрез него могат да се маркират велопаркингите, а най-интересната, а според мен, и полезна част е, че всеки велосипедист, използвайки GPS функциите на телефона си може да споделя маршрута си. По този начин градските власти могат да преценяват къде минават повече велосипедисти и евентуално има нужда от велоалеи за тях. А от другата страна, колоездачите ще имат силна аргументация, когато отправят искания за строежа на ново трасе за колелета. Само за пример: преди година властите в Орегон плащат на създателите на Strava, за да придобият данните от 35 000 велосипедисти и по този начин да планират по-добре веломрежата в града.

За активно пътуващите има и две приложения изцяло на български език – Мобилна България и 100-те национални обекта. Първото представя голяма част от забележителностите на България, групирани по категории, с кратка информация за тях. Второто може да се каже, че е частен случай на предходното – в него са поместени 100-те национални обекта на България, подробна информация за тях, както и навигация как да ги достигнете. И двете приложение са разработени само за Android устройства.

Ако желаете да получите по-научно доказана информация за използването на мобилните приложения от урбанистите (поне тези в САЩ), може да следите блога на Jennifer Cowley в Planetizen, където всяка година тя публикува резултатите от нейното допитване към професионалисти, относно използваните от тях приложения.

В коментар под публикацията може да оставите вашите приложения, които използвате често и ви помагат в изпълнението на задачите ви.

1 коментар за “Мобилни приложения за урбанисти (издание 2)

Вашият коментар