Глобална карта на въздушните течения, времето и състоянието на океаните

Търсейки из разни сайтове специфични данни за атмосферните условия на Земята, попаднах на едно малко съкровище. Разработената глобална карта на въздушните течения, състоянието на океаните, атмосферната температура, налягане и още куп други показатели и то почти в реално (!) време.

Всичко това на сайта earth.nullschool.net. Прогнозата за времето се осъвременява на всеки 3 часа, като за целта се използват данни директно от The Global Forecast System, което гарантира надеждност на информацията. Интерактивната карта може да бъде използвана в основни направления – въздух, океан, химия (chem) и прахови частици. Според състоянието, което изберете ще се отворят и тематичните показатели, които можете да проследите. Има опцията да видите какво е било състоянието преди 24 часа или 3 часа, както и да видите прогнозите за 3 часа напред или 1 ден. Може да посочвате абсолютно всяка точка от земната повърхност и ще ви изведе данните за нея (например в момента над София – на 70 xПа, което е приблизително 17 500 м надморска височина, скоростта на вятъра е 75 км/ч, а на 1 км. н.м. – само 16 км/ч ). Има и доста интересни показатели, които са малко по-професионално насочени и едва ли ще бъдат разбрани от всеки, но това в никакъв случай не прави картата по-малко интересна.

Цялата информация е визуализирана по подходящ начин, който може да ви накара просто да седите и да се радвате на картината. Може би единственият недостатък е, че може да отнеме малко повече време за зареждане на образа, поради факта, че данните се изтеглят в реално време от различни източници.

Още веднъж: earth.nullschool.net и приятно изследване!

Редакция: Благодаря на Иван, който отправи бележка за неточност при височините. Платформата в режим „въздух“ я показва в хПа (а не в метри), които са както следва:
1 000 хПа (~100 м)
850 хПа (~1 500 м)
700 хПа (~3 500 м)
500 хПа (~5 000 м)
250 хПа (~10 500 м)
70 хПа (~17 500 м)
10 хПа (~26 500 м)

Вашият коментар