Планиране на столичните градове: Белград, Букурещ, София

planning_capital_cities_coverНа 26.10. се състоя едно не толкова често срещано събитие за професионалната общност в България – представяне на книга свързана с градското планиране. Галерия „Средец“ на Министерството на културата беше домакин на представянето на „Планиране на столичните градове: Белград, Букурещ, София“ (Planning capital cities: Belgrade, Bucharest and Sofia). Водещите автори на труда са Александра Джукич, Каталина Йонита и Григор Дойчинов.

В публикацията е представено изследването върху урбанистичното развитие на трите столици, търсейки общите и различните им характеристики, водещи до днешното им състояние. Резултатите от изследването са представени в хронологичен ред като едновременно с това се посочват сближаването и разграничаването на идеите в градоустройствената практика на столиците. Авторите изказват и своите аргументи защо това се е случило.

Принос, със своите трудове, към книгата имат още Александра Михай, Мария Дуда, Христо Ганчев, Харалд Хепнер, Ева Ваниста Лазаревич, Миряна Ред-Благоевич, Никола Самарджич, Моника Себастиан,  Анджелика Стан, Маруна Строе, Ханес Свобода, Андреа Удря, Яни Вълканов и Милена Вукмирович. Под формата на есета всички те проследяват определен аспект от развитие на града в исторически и градоустройствен план.

За съжаление, все още, не се знае дали книгата ще бъде издадена на български език, защото оригиналът е на английски, нито дали ще се разпространява в българските книжарници. Ако желаете да се сдобиете с нея може да го направите като посетите онлайн магазина на Университета в Грац (издатели и спонсори на книгата) тук.

Вашият коментар