Световен ден на урбанизма (градското планиране)

Днес (8-ми ноември) за 79-та година поред се празнува Световния ден на урбанизма (известен още като World Town Planning Day) в повече от 30 страни. Това е специален ден, който акцентира върху промотиране ролята в урбаниста в създаването на жизнени общности.

Денят се отбелязва от 1949 година, когато проф. Карлос Мария дела Паолера (Carlos Maria della Paolera) от Университета на Буенос Айрес (University of Buenos Aires), за да повиши обществения и професионалния интерес към планирането, както на местно ниво, така и в чужбина.

Различни професионални организации организират редица събития – конференции, пленери, уоркшопи и т.н. В повечето случаи всички те глобално са обединени под една обща тема.

В България денят се отбелязва от почти 20 години – когато е създадена специалността „Урбанизъм“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Той се организира от Съюза на урбанистите в България (СУБ), а през годините дейно участие вземат и студентите от специалността, обединени в Асоциация на студентите по урбанизъм в България (АСУБ).

Тази години събитието ще бъде виртуално и ще включва неформални разговори предизвикателствата пред упражняването на професията в последните няколко години. Ще се обсъждат и актуалността на темите и въпросите, които се оказват все по-важни в днешния ден. А от Съюз на урбанистите в България сме ви подготвили кратък визуален разказ за последните ни проекти и инициативи. Малко по-късно ще се играе Card against Urbanity (Карти срещу градската среда), любезно предоставена от студентите-магистри в специалност „Урбанизъм“.

Защо отбелязваме Световния ден на урбанизма?

  • За да се привлече вниманието към целите, задачите и дейностите на градското и регионално планиране по целия свят.
  • Да ангажира местните граждани и управа в ценностите на планирането и да участват във формирането на техните общности.
  • Да подчертае значението на доброто планиране за изграждането на качествена градска среда.
  • Да се разпространят по света идеалите на градското и регионалното планиране не само в рамките на професията, но и сред широката общественост

А повече за професията може да прочетете в публикацията „Кратко описание на професията урбанист“.

Вашият коментар