Living Atlas of the World от ESRI

ArcGIS Living Atlas of the World представлява колекция от хиляди карти, пространствени данни и инструменти, която е създадена и се поддържа от ЕСРИ. Тя е предназначена за всички потребители на ArcGIS Online, ArcGIS Enterprise и ArcGIS Pro.

Всъщност инструментът не е нов, но в последните години набира все по-голяма популярност по света.

В Living Atlas може да намерите множество подходящи пространствени данни, които да използвате за базов слой, върху който да градите картографския си проект. Страница на проекта се намира на: https://livingatlas.arcgis.com/en/home/. В нея може да търсите в богат набор от събрана и класифицирана информация, която се поддържа своевременно от ЕСРИ.

Предимство на Living Atlas е, че повечето слоеве съдържат в тях и данните, които ги съставляват. По този начин може директно да извършвате даден анализ, без да търсите откъде да свалите нужната ви информация на компютъра си.

За съжаление слоевете за България са все още доста оскъдни и не се поддържат редовно, но пък може да намерите интересни карти на сайта на приложението. Например има тракер на ваксините срещу COVID-19, Карта на спортните съоръжения в големите градове на България, Карта на българското културно-историческо наследство (една от любимите ми), Карта на театрите, музеите и библиотеките в България и прочие. Част от тези карти могат да бъдат използвани дори от учителите в училищата, за да подобрят интерактивността в часовете.

Част от слоевете за България

Как може да допринесете за развитието на Атласа?

Всеки може да се включи към развитието на мрежата. За целта трябва да има профил в ЕСРИ, който се използва за вход в Living Atlas. След това трябва да качите вашата разработка на сайта и да я “номинирате”. Тя задължително се преглежда от модератор (или както се води в ЕСРИ “куратор” (curator)) и ако има въпроси ще влезе в контакт с вас. Ако разработката бъде одобрена, вие продължавате да бъдете неин автор, т.е. всякакви редакции, които правите ще се отразяват директно в Атласа. Включително и ако решите да изтриете данните.

Безплатно ли е?

Може би един от най-важните въпроси. И да, и не. За да имате достъп до Living Atlas, както отбелязах по-рано трябва да имате валиден лиценз на ЕСРИ. Ако не притежавате такъв, през уебсайта може само да разглеждате избраната информация. Ако обаче сте закупили лиценз, може да се възползвате напълно от Атласа и да го използвате активно при вашите анализи и проекти. Трябва да обърна внимание, че дори и да имате лиценз не всичко в Living Atlas e безплатно.

Предполагам, че в следващите години Атласът ще става все по-голям и всеобхватен, което е добре дошло за всички любители на данните и картите.

А, който иска да се запознае по-подробно с платформата, може да го направи от това видео от ЕСРИ.

Вашият коментар