Разлики между ArcMap и ArcGIS Pro

В края на миналата година (октомври 2020) от ESRI официално обявиха, че спират развитието на своя най-популярен софтуер – ArcMap (актуалната версия към момента е 10.8.1.), но ще продължат да го поддържат до 1 март 2026 г.  Разбира се, всички, които имат валидни лицензи, могат да го използват до тогава и най-вероятно, ако се открие сериозен бъг, то задължително ще бъде пуснат patch за отстраняването му. Въпреки това от ESRI насърчават всички постепенно да преминат към ArcGIS Pro. Неговата първа версия се появи през 2015 г. Тя беше доста тромава и “дървена”, а също и изискваща към компютърните конфигурации. Може би заради това част от потребителите на ArcMap не си направиха труда изобщо да я пробват. Аз бях един от тях.

Към днешна дата актуалната версия на ArcGIS Pro е 2.7 и има значително повече функции от преди повече от 5 години. Въпреки това отново някак си я пренебрегвах. Най-вече, защото за мен ribbon интерфейса е свързван с необходимост да уча нови неща. А в същото време интерфейсът на ArcMap ми е до болка познат. Ситуацията беше нещо като излизането на първия Microsoft Office пакет с ribbon – беше голяма вътрешна борба, докато го инсталираме.

След анонса, че спира развитието на любимия ми ГИС софтуер, неизбежно започнах да поглеждам към ArcGIS Pro. С изминаване на времето все повече започвам да го харесвам и предпочитам. Но какви са основните разлики между двата софтуера? В следващите няколко реда ще се опитам да опиша накратко.

Най-големите разлики между ArcMap и ArcGIS Pro

 1. На първо място това е самата архитектура. ArcGIS Pro е разработван за 64-битови процеси. Поради тази причина може да се възползва при необходимост от цялата операционна памет, която имате, докато с ArcMap ограничението беше до 4 GB. Pro версията използва и по най-добрия начин броя на ядрата на машината, което води до доста по-добра производителност. Особено, ако трябва да се визуализират множество линии и символи от отделни слоеве.
  Накратко: Ако имате компютърна конфигурация, отговаряща на най-новите тенденции и работите с ArcMap, все едно работите със старата си машина с Windows 7 (или по-стар).
 2. Втората голяма промяна е интерфейсът. Ribbon интерфейсът определено първоначално стряска. Особено за потребители, които са свикнали 10 години всички функции да са им пред очите. След първоначалния шок, обаче, ще установите, че по този начин ArcGIS е станал малко по-интуитивен. Например, ако маркирате даден елемент, то ще ви покаже функциите само за него, а не безбройните опции, в които може да се загубите.

  Интерфейс на ArcGIS Pro
 3. Третата голяма промяна е в начина, по който се извършват редакциите. Край на досадното “start editing”, “stop editing, което трябваше да се прави всеки път, когато искаме да редактираме шейп или друг файл. Предимство е, че в момента, в който направим дадена промяна, тя се визуализира пред нас.
 4. Край на безкрайните MXD-файлове за всеки чертеж. В ArcGIS Pro форматът е сменен на *.aprx, който вече съхранява “проекти”. Това позволява да имате много карти в един проект – както е в реалния свят. Особено подходяща функция, когато започне “предпечатната подготовка” на даден проект. С ArcMap печатането на финалните схеми в областта на устройственото планиране е мъка – всеки чертеж в отделно MXD. А, ако трябва да се редактира нещо в движение, се внимава изключително много, за да не го пропуснем на дадено място.
 5. Независимост от Arc Catalog. Всеки използвал ArcMap поне веднъж му се е налагало да преименува файл – във или извън базата данни – докато работи с него. И тогава се започват мъките – затваря се ArcMap, отваря се Arc Catalog, преименува се файлът, отваря се отново ArcMap и се променя пътя към файла, защото ще се е появил познатият ни удивителен (!) знак – файлът не може да бъде намерен. В ArcGIS Pro всичко това се случва без дори да напускате програмата, което спестява много време и усилия.
 6. Интеграция на 2D и 3D. В ArcGIS Pro имате едновременно достъп до 2D и 3D изгледите на проекта, по който работите. Дори може да ги настроите да се визуализират едновременно и веднага да виждате промените във всички измерения.
 7. Интеграция с облака на ESRI. ArcGIS Pro има директна връзка с онлайн данните на ЕСРИ, включително множество карти, които да използвате за подложка, слоеве и т.н. Дори позволява стартирането на анализи, чрез инструментите (tools). За последното трябва да имате кредити в профила си в ЕСРИ, с които купувате стартирането на избрания инструмент.

Не всичко е постлано с рози

Въпреки че горните редове може да ви се сторят доста съблазнителни, имайте предвид, че част от функциите и анализите, които може да използвате активно в ArcMap може все още да не са достъпни в ArcGIS Pro. Pro версията все още има известни слабости по отношение на анотациите и надписите в сравнение с ArcMap, но съм сигурен, че разработчиците работят за подобряването им.

Хубавото за притежателите на лиценз на ArcGIS Desktop е, че имат и за ArcGIS Pro, така че може да проверите дали той работи добре за вас на този етап. Ако ли не, имате още около 5 години да чакате или да търсите заместител.

Вашият коментар