Карта на проектите, по които съм работил в България

От известно време експериментирам с възможностите на Google Карти, включително за импорт и експорт на данни. Въпреки че далеч отстъпват от възможностите, които предлага ESRI със своите приложения, безплатните опции на Google се оказаха доста добри за създаването на „прости“ карти, които не би следвало да изискват и много умения. А за притежателите на базови ГИС познания и достъп до шейп файлове с пространствени данни, Google Карти дава прилична платформа за споделяне и най-вече визуализиране на данни.

Аз избрах да тествам платформата с обединяване на почти целия си трудов опит до този момент, защото ми беше любопитно какво е „покритието“ на територията на България на работата ми по различни проекти и в различно време. За целта използвах точно 2 шейп файла – на общините и на областите в България – колкото да ми слушат за референция на административните граници. Тъй като и двата файла бяха в съответната координатна система, при импорт в Google, веднага се визуализираха на точното място.

След това остана просто да си направя един слой (точков), в който да създам всички маркери (pin-чета) и да напиша проектите, по които съм работил за съответната институция. След това малко играчка с опциите за оцветяване, които са наистина доста ограничени за моя вкус и вече имаме напълно завършена карта.

Ако решите да използвате Google Карти, трябва да знаете, че не е необходимо изобщо да имате предварителни файлове на компютъра си, защото всичко което виждате на картата може да си го „очертавате“. Или пък да си правите собствени маршрути, които в последствие да добавите в GPS-а си, а не да се борите с асистента, които ви пита през 10 минути дали искате да смените маршрута, защото е намерил по-пряк.

А ето и резултата от моя пръв досег с Google Карти, който смятам да осъвременявам редовно в бъдеще време. А на вас, както казват англичаните „Happy mapping!“.

Ще се радвам в коментар да споделите и ваши предложения за използване на Google Карти за визуализация на данните или да дадете идеи за подобряването на тази.

Моята работа:

Вашият коментар