Пуснаха публичен регистър на брокерите и агенциите за недвижими имоти

Почти на всеки един от нас рано или късно се налага да си потърси имот – за закупуване или наемане. Доста по-малко са хората, които пък в някакъв етап от живота си искат да продадат имот или да го отдадат под наем. И тук винаги идва въпросът: „Сам ли да се опитам да се оправя или с помощта на брокер?“ Умишлено използвам думата „брокер“, а на „професионалист“, защото не винаги двете са тъждествено равни.

За голямо съжаление, всеки с малко повече красноречие и прочел няколко публикации и анализи може да се представи като брокер и да ви убеди, че той/тя е вашият човек срещу скромна комисионна. Обещанията в началото са доста, а изпълнението им – в неясното бъдеще. А всъщност, ако си намерите добър брокер, той може да ви спести много главоболия и пари (далеч надхвърлящи комисионната му).

Лично за мен беше изключително приятна изненада да видя, че в страната ни вече работи Професионален регистър на брокери и агенти на недвижими имоти. Въпреки че регистрацията в него е на доброволен принцип, очаквам в най-скоро време той да се „напълни“ с информация за всички брокери и агенти, които работят „на светло“ и са приели да спазват международни етични и професионални стандарти. В сайта може да видите и кратък терминологичен речник, който предполагам, че ще се увеличава с времето. Публикациите в блога също се очертават да бъдат интересни, но трябва да се четат с „едно наум“.

Според авторите на регистъра в него „ще може да се вписва всяка агенция за недвижими имоти и нейните брокери и агенти, които приемат правилата на Международната коалиция за етични стандарти (IESC) – отговорност, поверителност, избягване конфликт  на  интереси, финансова отговорност, добросъвестност, законосъобразност, отразяване, стандарт на обслужване, прозрачност, доверие. Всяка една агенция ще може да представи на потребителите своя опит, мисия, визия и бизнес модел. Всеки брокер и агент ще може да декларира своето образование, професионални квалификации, специализации, сертификати и др.“

Това дава възможност на всички нас, като клиенти – купувачи, продавачи, наематели, наемодатели – да проверим дали нашият потенциален брокер е наистина професионалистът за когото се представя. Адресът на регистъра е: publicregister.bg

Вашият коментар