Карти на коронавируса (COVID-19) у нас и по света

Последните няколко седмици основна тема в почти целия цвят е обявената от Световната здравна организация (СЗО) пандемия от коронавирус COVID-19.

За съжаление, броят на заразените у нас, последните две седмици, се увеличава, като според редица специалисти пикът на заболеваемостта ще бъде април или май месец. Аз не съм медицинско лице и не знам доколко здравните специалисти са прави – приемам го за истина.

COVID-19, обаче показа и силата на Географските информационни системи (ГИС) като средство за информиране, анализ и вземане на решения. Още в първите дни на лавинообразното разпространение на вируса в Европа от университета „Джонс Хопкинс“ направиха интерактивна карта, която да показва случаите на заразени, излекувани и починали по държави. Картата може да бъде видяна на този линк: https://coronavirus.jhu.edu/map.html. Обновява се често, само с официални данни от СЗО.

В началото на месеца и ЕСРИ България пуснаха подобна карта, фокусирана единствено върху нашата страна.  Върху нея освен случаите на болни с коронавирус,  на общинско ниво, е показано и възрастното население (над 65 г.), като една от рисковите групи.

Картата е достъпна на този линк: https://esribulgaria.maps.arcgis.com. За по-любопитните, като мен, има и няколко прекрасни визуализации на разпространението на вируса във времето. Първата е изготвена от няколко университета и е достъпна на следния линк: healthmap.org/covid-19/. Бутонът за анимирането е горе в ляво, като колкото повече пъти натиснете върху него, толкова по-бърза е анимацията. Обхваща периода от януари до наши дни.

Хубавото е, че за България отново има интерактивна версия, фокусирана само върху страната ни, изготвена от Геокаддер и е достъпна на този линк:  geocadder.bg/coronavirus-bulgaria-map

 

Много компании са съпричастни със ситуацията и се опитват да помогнат, съобразно ресурсите си. Например, ESRI направиха специален сайт, посветен на вируса, който е своеобразен хъб, в който може да намерите връзка към много карти и ресурси, които може да използвате.

Надявам се материалът да ви е бил полезен, а ако вие също сте намерили интересни карти или информация за коронавируса, може да го предложите, като се свържете с мен, чрез контактната форма или другите канали за комуникация с мен.

А аз препоръчвам да се информирате само от проверени източници, а не фалшиви новини. Един източник на информация, който препоръчвам е covidresource-bg.org, в който са събрани научни статии и ресурси на български език.

Бъдете здрави и изпълнявайте препоръките за карантина, за да може по-бързо всички ние да преодолеем този труден за нас период.

Вашият коментар