Книга на фокус: Корумпирани градове (практически наръчник за оздравяване и превенция)

Авторите на тази, по мое мнение, много добра книга са Робърт Клитгард, Роналд Маклейн-Абароа и Х. Линдзи Парис.

Първият е изтъкнат професор по международно развитие и сигурност, преподавал в някои от най-известните университети като Йейл, Харвард, работил за Белия дом на САЩ, Световната банка, Международния валутен фонд, Програмата за развитие на ООН и други, както и автор на книги. Вторият е бивш кмет на Ла Пас, Боливия, който е избиран 4 пъти за кмет, което го прави най-дълго заемащият подобна позиция, избран по демократичен начин в страната. Освен това е бил министър на планирането в Боливия, съучредител на „Трансперънси Интернашънъл“ и първия й президент за Латинска Америка. Последният е консултант по мениджмънт в сферата на организационната реформа и бивш полковник на Американските военновъздушни сили.

Това, което прави книгата ценна, въпреки малкия й обем от само 168 страници, е че предоставя инструменти, с които можем да противодействаме на корупцията в населените места. Също така, авторите дават реални примери – както успешни, така и провали – от практиката по света. Както казва Робът Хокинс в предговора на книгата: един от „мъдрите съвети на авторите е да се фокусира  вниманието върху институциите, които създават стимули за корупция, а не върху личността на тези, които извършват корупционни действия“. Това е и напълно логично, защото дори и лицата да се сменят, когато системата не се променя, най-вероятно и новите ще се поддадат или влезнат в „капана“ на корупцията.

Предложеният инструментариум в книгата за борба със системната корупция не предлага въвеждането на нови закони, наредби и други документи, които, както авторите изтъкват, понякога са причина за възникването на самите корупционни практики. Книгата е насочена върху „тактическите ходове“, с които да се борим с порочните практики.

Авторите започват книгата с даването на определение за корупция, защо тя е важна да се дискутира днес, както и защо усилията за борба с нея се провалят. Веднага след това поставят теоретичната рамка, върху която градят тезите си и как да се формулира стратегия за борба с корупцията. Извеждат простичката метафорична формула на корупцията – К = М + Д – О, където

  • К – корупция;
  • М – монополна власт;
  • Д – дискреционна власт от страна на служителите (т.е. те по свое усмотрение да преценяват дали някой да получи дадена стока или услуга или какво количество от нея);
  • О – отчетност.

Авторите отчитат, че има и различни видове корупция и тя трябва да бъде правилно диагностицирана, за да бъдат взети правилните мерки, затова дават рамка за анализ на дейностите за превенция на корупцията, като показват приложението й в реален случай при строителството на училища в Ню Йорк.

Също така книгата отчита и ролята на гражданското общество и как то може да бъде успешно привлечено в борбата с корупционните практики в общинските структури.

Специално внимание е отделено на обществените поръчки и възможностите за корупция, условията допринасящи за това, индикаторите, по които можем да разпознаем възможен опит за корупция и възможните контра ходове при всяка стъпка от провеждането им.

Книгата на български език се издава от издателство Сиела, а на тази връзка може да я закупите: www.ciela.com/korumpirani-gradove

Вашият коментар