Книга на фокус: „Смъртта и животът на големите американски градове“ от Джейн Джейкъбс

Днес на фокус е една книга, която си признавам, че съм чел само откъси от нея. Но пък си заслужава да бъде представена в рубриката, първо, защото от много урбанисти е определяна като класическо четиво и най-добрия труд на авторката – Джейн Джейкъбс- второ, защото от няколко дена може да си я закупите и на български език. Първото издание на книгата е от далечната 1961 година. В нея се отправят критики към политиките за градско планиране в САЩ през 50-те години, които са свързани с модернизма. Освен това, в същия период САЩ е изправен пред предизвикателството градовете да загубят значителна част от населението си поради засилената урбанизация в периферията им. Това е заплаха както за икономическото им развитие, така и за качеството на живот в централните им части. Това кара правителството на САЩ да субсидира програми за изграждане на градски магистрали и обновяване на централни части, с всичките положителни и негативни последствия от това.

Книгата на Джейкъбс акцентира върху негативните последствия върху живота в градовете, породени от тогавашната система за планиране (голяма част от нейните инструменти и методи все още активно се използват и днешно време). Голяма принос на книгата е, че в опитите си авторката да обори статуквото и да докажа от къде произтича то, прави добра ретроспекция на теорията за планиране преди 50-те години. Започва с „градовете-градини“ на E. Хауърд (E. Howard) и тяхното влияните върху американските теоретици като Луис Мъмфорд и др., преминава през разбиранията на Льо Корбюзие (Le Corbusier) за града.

Джейн Джейкъбс са първи път в книгата си повдига въпроса за последствията от изграждането на градски магистрали, като основното й твърдение е, че „…магистралите оставят градовете празни“. Също така в книгата се поставят въпросите за последствията от градското обновяване, зелената система в градовете, въздействието, което улиците има върху местните общности.

В книга за първи път се споменават термини като „social capital„, „mixed primary uses“ и „eyes on the street„, които в последствие навлизат в социологията, градския дизайн и други науки. Джейкъбс акцентира и на важността на пешеходните пространства и тяхната структура, но повече за това в книгата.

Въпреки че авторката на „Смъртта и животът на големите американски градове“ не е професионалист в тесния смисъл на думата, защото е журналист и активист, трудовете й имат голямо влияние върху развитието на теорията на урбанизма и поглежда с доста по-различен поглед върху нея. Може да се каже, че тя е един от първите автори, които изповядват така популярното през последните години разбиране, че градовете са за хората.

Може да се твърди, че до голяма степен на нея се дължи формирането на силно активни обществени организации за защита на околната среда и местните общности в САЩ.

Книгата в България се издава от издателство „Стефан Добрев“, а нея може да закупите онлайн на този адрес: www.dobrevbooks.com/index.php?route=product/product&product_id=76.

Вашият коментар